Oktoobris kasvas elektritarbimine viis protsenti

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgepingeliin.
Kõrgepingeliin. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Eesti sisemaine elektritarbimine kasvas oktoobris mullu sama kuuga võrreldes viis protsenti 695 gigavatt-tunnini, teatas võrguoperaator Elering. Tarbimise kasvu mõjutas tänavune ligi kraadi võrra jahedam keskmine õhutemperatuur.

Kodumaine elektritoodang langes aastases võrdluses kuus protsenti 976 gigavatt-tunnini. Elektri tootmine fossiilsetest kütustest vähenes kaheksa protsenti, kuid tootmine taastuvatest allikatest tegi sama suure tõusu.

Oktoobri elektritoodangu vähenemise põhjus oli elektri ekspordi langus – kui mullu oktoobris moodustas Eesti netoeksport kokku 378 GWh, siis tänavu oli see 281 GWh. Soomest Eesti kaudu lõunasse liikunud elektri transiitvood suurenesid kaheksa protsenti.

Eesti taastuvenergia toodang ulatus oktoobris 129 gigavatt-tunnini. Pool taastuvenergiast toodeti biomassist, 49 protsenti tuulest ning üks protsent hüdroenergiast. Taastuvenergia osatähtsus elektri kogutarbimises oli möödunud kuul kokku 16,4 protsenti.

Baltimaade summaarne elektribilanss oli möödunud kuul 600 GWh jagu puudujäägis, mida on ligi kaks korda enam kui möödunud aasta oktoobris. Summaarne puudujääk moodustas kolme riigi elektri kogutarbimisest 27 protsenti.

Põhjamaades suurenes elektritootmine eelmise aasta oktoobriga võrreldes neli protsenti, kuid tarbimine jäi eelmise aasta oktoobri tasemele. Põhjamaade tootmise ja tarbimise bilanss oli tänavu oktoobris 822 GWh ülejäägis. Norra ja Rootsi olid tavapäraselt elektrit eksportivad ning Soome ja Taani elektrit importivad süsteemid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles