Venemaad on tabanud tagasilöök tatraga

Urho Meister
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tatra 800 grammine pakk maksis novembri lõpus Krasnojarski supermarketis 54,9 rubla. Venemaa elanikud on hakanud tatra kallinemise hirmus seda varuma.
Tatra 800 grammine pakk maksis novembri lõpus Krasnojarski supermarketis 54,9 rubla. Venemaa elanikud on hakanud tatra kallinemise hirmus seda varuma. Foto: Ilja Namushin / Reuters

«Tatart ei ole,» teatas käsitsi kirjutatud silt Moskvast 300 kilomeetri kaugusel Muromi linnas Dixy turul. Sealsamas lähedal supermarketis on tatar täitsa olemas, aga hinnaga 90 rubla kilo – kaks korda kallimalt, kui kuu aega tagasi.

Kuuldused kehvast saagist on tekitanud tatra varumise paanika, kirjutab Financial Times – tegemist on populaarse põhitoidusega, millest keedetakse hommikuti putru ja lõunaks lisandit liha kõrvale. Tatart tarvitatakse ka suppides ning sellest valmivad isegi pannkoogid.

Ootamatu nappuse valguses on mõned suured jaeketid tatrale kvoodid kehtestanud. Lenta supermarket Peterburis teatas klientidele, et üle viie paki päevas osta ei või – hoidmaks ära musta turu teket.

Riikliku statistikabüroo andmetel on tatra hind tõusnud kuu algusest alates 27,5 protsenti. Tõsist häda silmapiiril ei ole – Moskvas on lettidel kõiksugu kaupa.

Tatranappus on aga tekitanud tavalistes venelastes tunde, et hädad kodumaa majandusega mõjutavad juba «meid kõiki» ja mitte üksnes Moskva eliiti, kes alates augustist Prantsuse juustudeta läbi peab ajama.

«See on juba täitsa nagu vanaema jutud Nõukogude Liidust – tühjad riiulid ja toidusabad,» ütles 1998. aastal sündinud tudeng Fjodor Zaitsev.

«Meil tuleb olla valvsad, kuna inimestel on päriselt hirm ja nad üritavad varuda [toitu], sest nad ei tunne end enam turvaliselt,» ütles üks kõrge põllumajandusministeeriumi ametnik. «Selle on tekitanud valuuta kõikumine. Inimesed muretsevad, et homme maksavad asjad rohkem nii et parem ostkem täna. Ja ega nad tegelikult oma mõtetega eriti ei eksigi.»

«Ei ole Venemaad ilma Putinita,» teatas oktoobrikuus presidendi administratsiooni asejuht Vjatšeslav Volodin. Volodinist inspireerituna väidab üks arvukatest rahvasuus levivatest tatranaljadest, et «ei ole Venemaad ilma tatrata».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles