Kauplejad: kui OPEC ei sekku, kukub nafta hind 60 dollarini

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftapumbad tööhoos Sakhiri kõrbes Bahreinis.
Naftapumbad tööhoos Sakhiri kõrbes Bahreinis. Foto: Hasan Jamali / AP

Kui naftatootjate ühenduse OPEC liidrid ei kärbi ülehomme Viinis toimuval kohtumisel naftatootmise mahtu, võib naftahind kukkuda 60 USA dollarini barrelilt, ütlesid Reutersile naftaturgudel kauplevad fondijuhid.

Fondijuhtide sõnul peaks OPEC kokku leppima vähemalt ühe miljoni barreli suuruses päevatoodangu kärpes. Suurem kärbe tõstaks hinda, väiksem kärbe või üldse mitte kärpimine aga tähendaks languse jätkumist.

«Turud seas küsimuse alla OPECi usaldusväärsuse ja mõju maailma turule, kui kärbet ei tule,» ütles Daniel Bathe Lupus Alpha toorainefondist.

Bathe sõnul saadaks uudis, et kärbet ei tule, Brenti toornafta hinna 60 dollarini.

«Matkiv karjakäitumine ja spekulatiivsete positsioonide ümbermängimine negatiivseteks kiirendaks hinnalangust,» lisas ta.

Doug King, RCMA investeeringute juht, ütles Reutersile, et toornafta hind kukub alla 70 dollari taset isegi juhul kui toodangumahtu kärbitakse miljoni barreli võrra päevas. «Sel juhul ootaksin järgmise aasta alguses märkimisväärselt madalamat hinda,» rääkis ta.

Nicolas Robin, Threadneedle'i fondijuht, ütles et üle miljoni barreli suurune päevatoodangu kärbe on ebatõenäoline stsenaarium, kuid see saadaks toornafta hinna taas üle 85 dollari taseme. «Hinna liikumist ülespoole toetaks ka vähene likviidsus, mis tuleneb tänupüha nädalast USAs,» märkis ta.

Turgudel spekuleeritakse, mida otsustab teha OPECi mõjuvõimsaim liige Saudi Araabia ning miks ta juba seni midagi teinud pole. Thomas Friedman, New York Timesi kolumnist, kirjutas, et «globaalne naftasõda on tulekul, kus ühel pool on USA ja Saudi Araabia ja nende vastas teisel pool on Venemaa ja Iraan.»

Fondijuhtide sõnul kannatavad saudid ilusti ära 70-dollarilise hinnataseme, samas kui mõned teised naftatootjad riigid satuvad raskustesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles