Läti talunikud kaotavad iga kuu Venemaa impordikeeluga 8 miljonit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti talunike meeleavaldus Riiga suunduvatel maanteedel 2009. aastal.
Läti talunike meeleavaldus Riiga suunduvatel maanteedel 2009. aastal. Foto: Ints Kalnins / Reuters

Venemaa kehtestatud Euroopa Liidu riikide toiduainete impordikeelu tõttu saavad Läti talunikud kuus kahju umbes kaheksa miljonit eurot, ütles Läti talunike liidu Zemnieku Saeima juhatuse esimees Juris Lazdinš Läti televisioonis.

Tema sõnul ei ole talunikud seetõttu rahul, et Euroopa Komisjon on valmis talunikele kompensatsiooni maksma üksnes 7,7 miljonit eurot. See aitaks kompenseerida piima hinda 0,01 euro võrra liitri kohta, kui tegelikult on piima hind alanenud 30 protsenti ehk 0,06-0,07 eurot liitri kohta.

Lazdinš ütles, et Balti talunikud kavatsevad detsembri algul oma huvide kaitseks Brüsselis meeleavalduse korraldada.

Lisaks avaldavad talunikud survet põllumajandusministeeriumile, et see jätkaks kõnelusi kompensatsiooni suuruse üle ja aitaks leida piimatoodetele uusi turge, kuni piima hind stabiliseerub. Ta avaldas tunnustust pankadele, et need suhtuvad talunike probleemidesse ja võlgadesse arusaadavalt ja võimaldavad hingetõmmet.

Euroopa Komisjon on otsustanud Balti piimatalunikke toetada 28 miljoni euroga, millest Lätti läheb 7,7 miljonit, Leetu 14,1 miljonit ja Eestisse 6,9 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles