74 protsenti juhte on roolinud autot väsinuna

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ADAC

Inglismaal tehtud uuringu kohaselt tunnistab 74 protsenti küsitletud autojuhte, et on viimase aasta jooksul vähemalt korra istunud rooli väsinuna või suisa unisena.


Üheksa protsenti vastanutest kinnitas, et on väsinuna autot roolinud vähemalt korra igal nädalal, kirjutab Whatcar.ee.

Kuus aastat tagasi tehtud samalaadsel uuringul olid vastavad näidud hoopis väiksemad, väsinuna rooli istumist kinnitas vaid 46 protsenti juhtidest.

Väsinud juhid põhjustavad hinnanguliselt iga viienda surmaga lõppeva liiklusõnnetuse. Samas on võimalik, et see näit on ka suurem, kuna paljude õnnetuste puhul pole võimalik kindlaks teha, kas väsimus mängis rolli või mitte.

Üldjuhul toimuvad väsimusest tingitud avariid suurel kiirusel, kuna magama jäänud juhid ei ole võimelised enne avariid pidurdama. Seega on ka risk, et keegi saab sellises avariis raskelt vigastada või surma, väga suur.

Väsimusest tingitud avariide vältimiseks soovitatakse iga kahe sõidutunni järel teha puhkepeatus. Ligi 73 protsenti juhtidest ignoreerib aga seda soovitust, sõites järjest kolm tundi või enam.

Ka üritavad juhid ärkvel püsida akna avamisega, raadio kuulamisega või endale näkku vee pritsimisega. Tegelikult harrastab värskendust pakkuvat lühikest und või kohvi joomist vaid vastavalt 21 ja 43 protsenti vastanuist.

Mõni soovitus autoroolis värskena püsimiseks:
• Puhka piisavalt enne väljasõitu ning planeeri piisava kestvusega puhkepeatused oma sõiduaja sisse. Ära asu teele väsinuna.
• Puhka iga kahe sõidutunni järel vähemalt 15 minutit.
• Kui tunned sõidu ajal väsimust, peatu puhkamiseks esimesel võimalusel. Ohumärkide eiramisel kasvab nn mikrounede tekke oht, mille käigus inimene jääb magama kuni 30 sekundi pikkusteks perioodideks, sellest midagi hiljem mäletamata.
• Pärast kohvi joomist puhka veel vähemalt 15 minutit, et anda sellele aega mõjumiseks. Kui ka seejärel tunned ikka veel väsinuna, leia endale koht pikemaks peatuseks.
• Kohv on vaid ajutine abi võitluses väsimusega, ainus pikema mõjuga vahend väsimuse vastu on korralik uni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles