Europarlament tahab lammutada Google’i

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google'i logo euromüntidega.
Google'i logo euromüntidega. Foto: SCANPIX

Euroopa Parlament valmistub esitama üleskutset lammutada Google. Financial Timesi valduses on ettepaneku projekt, millest tulenevalt «tuleks» Google’i dominantsuse kärpimiseks kaaluda «otsingumootori eraldamist teistest kommertsteenustest».

Ettepanekut toetavad parlamendi kaks peamist blokki, Euroopa Rahvapartei ja sotsid.

Sisuliselt üheainsa suure USA ettevõtte sihikule võtmine peegeldab muuhulgas seda, kuivõrd jõuliselt Saksa poliitikud tänavu Google’i vastu on pööranud.

Kohe pärast ELi digivolinikuks osutumist tuli Günther Oettinger lagedale plaaniga kehtestada Google’ile eraldi maks autoriõigustega kaitstud materjali näitamise eest.

Ühtlasi on Oettinger pannud ette, et otsingutulemused tuleb sunniviisiliselt neutraliseerida. Oettinger on mures ka Google’i tarkvara kasutamise pärast autodes.

Ametlikku võimu ettevõtteid lõhestada europarlamendil ei ole. Küll aga on neil üha suurem mõju komisjoni üle, mis algatab kõik ELi seadusettepanekud.

Google sai europarlamendi kavatsusest teada alles paar päeva tagasi – tänu sellele, et üks parlamendiliige võttis nendega ühendust ja palus selgitada, mida kogu see jutt tähendab.

Ettepaneku lõplik tekst lepitakse kokku tuleva nädala alguses, hääletamiseks peaks minema neljapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles