Hiina kindral tabati tonni rahaga

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüaan.
Jüaan. Foto: SCANPIX

Kõrge Hiina kindrali Xu Caihou kodu läbi otsides avastasid uurijad niivõrd palju sularaha ja kalliskive, et neil läks nädal selle lugemiseks ning 12 veoautot vedamiseks.

Raha oli korralikult kastidesse pakitud, kirjutab Financial Times. Igal kastil oli silt sõduri nimega, kes selle altkäemaksu oli andnud – et käsuredelil kõrgemale kerkida.

Juhtumiga tuttavate allikate andmetel ei olnud paljusid kaste, igaühes miljoneid jüaane, iial avatud.

Uurijad võtsid kindral Xu sihikule juba märtsis, kuid tema tohutu saagi üksikasjad tulid välja alles sel nädalal. Nagu kinnitasid Hiina õiguskaitsjad, kaalus sularaha kokku üle tonni.

Hiinas kestab juba 2012. aasta detsembrist alates korruptsioonivastane kampaania. Käesoleva aasta septembri lõpu seisuga on karistada saanud enam kui 74 000 isikut.

Hiina rahatähed on väikesed, suurim neist on 100-jüaanine (väärtusega umbes 16 dollarit) – mis selgitab ühtlasi varanduse kopsakat kaalu.

Kindral Xu aare pole siiski rekord. Maikuus nabisid uurijad kinni riikliku energiaameti söeosakonna asejuhataja Wei Pengyani. Wei kodust leitud enam kui 200 miljoni jüaani lugemiseks rakendati tööle 16 masinat, millest neli läksid koormuse käes kärssama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles