Kuidas Peking endale tippkohtumiseks sinitaeva tekitas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peking
Peking Foto: AP / Scanpix

APECi tippkohtumisel Pekingis tervitas president Obamat ja teisi tähtsaid külalisi imeliselt selge sinine taevas. Nagu selgub Hiina keskkonnaministeeriumi aruandest, ei tulnud ajutine võit sudu üle sugugi kergelt kätte.

Muuhulgas kuulutati Pekingi ja seda ümbritsevate provintside ametnikele välja erakorralised puhkepäevad, vahendab Bloomberg Businessweek. Seeläbi hoiti teedelt eemal 11,7 miljonit autot, vähendades oluliselt heitgaaside kogust.

Ühtlasi seiskus töö sadadel ehitusobjektidel. Ajakirjanikud on täiendavalt välja uurinud, et APECi ajaks pandi kinni ligikaudu 10 000 Pekingi ümbruses asetsevat tehast. Lisaks sellele toimus 39 000 tehases töö madala koormusega. Kõik selle nimel, et õhk oleks puhas.

Nii päeval kui öösel külastasid tehaseid väikeste vaheaegadega inspektorid, kes jälgisid käsust kinnipidamist.

Tänu tippkohtumise kontekstis kogetule on linnakodanike seas nüüd liikvel sarkastiline fraas «APECi sinine», mille all peetakse silmas midagi ilusat, üürikest ja kaduvat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles