Venemaa määras Mistralide Prantsusmaalt ära toomiseks admirali

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mistraliga ümber käimist õppivad Vene sõdurid on juba Prantsusmaal Saint-Nazaire sadamas. Taamal paistab Mistral Vladivostok.
Mistraliga ümber käimist õppivad Vene sõdurid on juba Prantsusmaal Saint-Nazaire sadamas. Taamal paistab Mistral Vladivostok. Foto: David Vincent/AP

Venemaa sõjalaevastiku ülemjuhataja asetäitja Aleksandr Fedotenkov määrati vastutavaks helikopterikandja Mistral „Vladivastok“ Prantsusmaalt Venemaale toomise eest, teatas NEWSru.

Vaatamata sellele, et 20. novembril lasid prantslased avalikkusele märkamatult vette ka teise Kremli poolt tellitud Mistrali – „Sevastopoli“, pole nad kinnitanud, millal kavatsevad laevad venelastele üle anda. Tehingut takistab Parntsusmaa NATO partnerite vastasseis, kes peavad valeks Ukraina vastase sõjaga rahvusvahelise agressori rolli võtnud Venemaa varustamist moodsa sõjatehnikaga.

Prantslased kardavad, et Mistrali 400liikmeline Vene mereväelaste meeskond võib laeva kaaperdada, võitis NEWSru. Sellest annab tunnistust vahejuhtum 17. novembril, kui Vene meremehi ei lubatud ootamatult Mistrali pardale.

Prantsusmaa võimud suurendasid ka turvameetmeid Mistralide ehituskohas Saint-Nazaire sadamas.

Prantsusmaa laevaehitusfirma DCNS ja Rosoboroneksport sõlmisid Mistralide lepingu 2011. aastal. Siis eeldati, et esimene dessantlaev antakse venelastele üle 14. Novembril.

Novembri alguses teatas Kanada, et on valmis ise Mistrali ära ostma. Prantsusmaa aga kinnitas, et Venemaa ei täida praegu tehingu lõpetamiseks vajalikke tingimusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles