Nafta odavnemine õhutab Venemaal paanikat

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa energeetikaminister Aleksandr Novak.
Venemaa energeetikaminister Aleksandr Novak. Foto: SCANPIX

Energiakandjate ekspordituludest sõltuv Venemaa valitsus kaalub nafta tootmise vähendamist, et peatada nn musta kulla hinna langus maailmaturgudel, teatas Kommersant.

Dramaatilise avaldusega esines Venemaa energeetikaminister Aleksandr Novak pärast uudist, et Ameerika Ühendriikide energeetikaministeerium prognoosis nafta odavnemist lähiajal isegi kuni 50 dollarini barrelilt.

Kui ameeriklasi teeb murelikuks, et nafta järsk odavnemine muudab ebarentaabliks nende kildaprojektid, siis peamiselt energiakandjate ekspordist sõltuvat Venemaad võib samal ajal tabada üllatuslik majanduskrahh. Tänavu oktoobris Riigiduumas kinnitatud Venemaa riigieelarve lähtus 100-dollarilisest nafta barrelihinnast. Kuid rahandusminister Anton Siluanov rõhutas siis, et kuna majanduslik tegelikkus on vahepeal muutunud, siis tuleb koostada ka eelarve varuvariandid. Seal lähtutakse sellest, et naftahind võib jääda tasemele 80-90 dollarit, et sanktsioonid jätkuvad ja et Venemaa majandus on jätkuvalt seisakus, vahendas BNS.

Valitsuse ootustele ligilähedase nafta hinna prognoosiga koostas 2015. aasta eelarve ka Venemaa juhtivaid erakapitalile kuuluvaid naftafirmasid Lukoil, kirjutas Vedomosti.

Lukoili optimistlik stsenaarium näeb ette 80-dollarilist hinda, pessimistliku nägemuse kohaselt võib hind langeda 70 dollarini barrelilt.

Nafta odavnemise tõttu kärbib Lukoil märgatavalt investeeringuid uute puuraukude avamiseks ja geoloogiliseks luureks. Kärbete maht võib ulatuda 2-14 miljardi dollarini.

Venemaa poliitikud avaldavad sellegi poolest kindlust, et vähenemine ei puuduta 2015. aasta eelarvet, mille toetamiseks kavatsetakse võtta reservfondidest 500 miljardi rubla. Samas selgitas Siluanov, et aastail 2009-2015 kasvavad eelarve kulud 27 protsenti, kuid tulud ainult 0,8 protsenti.

Naftahinna langus iga dollari võrra vähendab eelarvetulu 80 miljardi rubla võrra, arvestati välja kõrgema majanduskooli arenduskeskuses. Kui naftabarreli hind langeb 85 dollarile, kaotab eelarve 1,2 triljonit rubla, kuid osa sellest aitab kompenseerida rubla nõrgenemine. Rahandusministeeriumi arvestuse kohaselt lisab rubla nõrgemine dollari suhtes ühe rubla võrra 190-200 miljardit rubla.

Kuid rubla devalveerumine omakorda pidurdab ja vähendab tulubaasi. Sellest tingitud kahjud võivad ökonomistide hinnangul olla isegi suuremad kui naftakahjud ehk kuni 1,5 triljonit rubla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles