MTA soovib ka Narvas hakata kaubaronge röntgeniga kontrollima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti piir.
Eesti piir. Foto: Marko Saarm

Koidula tollipunkti eeskujul soovib maksu- ja tolliamet (MTA) ka Narva tollipunktis kaubarongide kontrollimisel kasutusele võtta röntgeni, masina eeldatav maksumus on 3 miljonit eurot.

«Soovime soetada Narva raudteele röntgeni, et tõhusamalt kontrollida kaubavedu ja tõkestada salakaupa idapiiril. Röntgeniaparaadid on efektiivseimaid tööriistad piiril keelatud kauba avastamiseks,» rääkis ameti avalike suhete juht Rainer Laurits BNS-ile.

«Idapiiril on kaks raudteeühendust - Koidulas ja Narvas. Koidula piiripunkt valmis ja varustati tollikontrolliks vajalike seadmetega juba 2011. aastal. Tänu sellele on suudetud panna piir ka sealsele raudteega seotud salakaubaveole. Tänu hangitavale seadmele püüame sarnast olukorda saavutada ka Narva piiripunktis,» selgitas ta.

Praegu läbib Narva piiripunkti ligikaudu 4630 kaubarongi, millest vaid 6 protsenti läbib füüsilise kontrolli keskmiselt 25 protsendiga kontrollitava rongi vagunitest. Kontroll võtab aega keskmiselt 10 tundi rongi kohta. Vagunitest kontrollitakse vaid 1,2 protsenti. Röntgeniga oleks võimalik valgustada kõiki ronge ja ühe rongi kontrolliks kuluks vaid 1 tund. Füüsiline kontroll tehakse seejärel ainult salakauba kahtlusega rongidele.

Projekti on heaks kiitnud majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, mis on teinud valitsusele ettepaneku lisada läbivalgustusseadmete soetamine riikliku infrastruktuuri investeeringute kavva. 3-miljonisest maksumusest 2,6 miljonit kaetaks Euroopa Liidu vahenditest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles