Euroala ostujuhiindeksid ennustavad majanduskasvu taandumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Euroala ja sealhulgas Saksamaa ostujuhiindeksid ennustavad aasta lõpul majanduskasvu taandumist ja samuti ei paista Euroopa Keskpanga (EKP) loodetud inflatsiooni tõusu, kirjutab Bloomberg News.

Markiti instituudi koostatud euroala ostujuhtide koondindeks oli 51,4 punkti, mis jäi alla kõigile prognoosidele, vahendab BNS.

Euroala teenindussektori ostujuhtide indeks alanes oktoobri 52,3 punktilt novembris 51,3 punktile, mis oli üllatus. Ökonomistide ootus oli 52,4 punkti.

Euroala tööstuse ostujuhtide indeks alanes esialgseil andmeil novembris 50,6 punktilt 50,4 punktile, mis oli pettumus, kuna ootus oli 50,8 punkti.

Indeksite nõrkus ennustab, et inflatsiooni langus võib jätkuda. Ja et neljanda kvartali majanduskasv jääb kolmanda kvartali omast nõrgemaks.

Nõrgad olid ka euroala suurima majandusega Saksamaa indeksid. Tööstuse ostujuhtide indeks langes 51,4 punktilt 50 punktile ja teeninduse ostujuhide indeks 54,4 punktilt 52,1 punktile.

Indeksid valmistavad pettumuse EKP-le, kuna näitavad, et euroala majanduse nõrgenemine jätkub, tõdes Markiti peaökonomist Chris Williamson.

Need ennustavad viimase kvartali majanduskasvuks 0,1-0,2 protsenti.

Ka lähiaja areng ei ole lootusrikas, sest uute tellimuste allindeks alanes esimest korda pärast 2013. aasta juulit alla 50 punkti ehk 49,9 punktile.

Euroala aastainflatsioon oli oktoobris 0,4 protsenti ehk tunduvalt alla EKP taotletavat 2 protsendi piiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles