Vabakaubanduslepe võiks luua ärisaladuse kaitse standardi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa majandusfoorumil esineb väliskaubanduse ja ettevõtlusminister Anne Sulling.
Pärnumaa majandusfoorumil esineb väliskaubanduse ja ettevõtlusminister Anne Sulling. Foto: Tairo Lutter

Euroopa Liidu (EL) ja USA vahelise vabakaubandusleppe (TTIP) autoriõiguste kaitse osa võib luua rahvusvahelise standardi ärisaladuse kaitseks; EL on kahepoolselt huvitatud autoritasude maksmisest USAs ja geograafiliste tähiste kaitsest.

«Intellektuaalomandi kaitse peatüki osas kõnelused väga kaugele jõudnud ei ole. Peamiselt on arutatud, milliseid piiratud arvul intellektuaalomandi kaitset puudutavaid teemasid võiks TTIP käsitleda. Eesmärk on kokku leppida ühistes lähenemistes, mida EL ja USA võiksid edendada rahvusvaheliselt ja koostöös kolmandate riikide suunal – näiteks intellektuaalomandi kaitse tollialases koostöös ja patentidega seonduvas,» ütles väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Anne Sulling BNSile.

Ta märkis, et üks selline teema, kus TTIP võiks luua uue rahvusvahelise standardi või globaalse reegli, on ärisaladuse kaitse. «Osalt ka seetõttu, et EL vaatab oma sellealaseid seadusi üle,» ütles minister.

Sulling ütles, et loomulikult on ELil ka huvid, millele oodatakse kahepoolset lahendust. «Näiteks ei maksta ELi autoritele – täpsemalt heliloojatele ja laulusõnade autoritele – tasu, kui nende muusikat mängitakse USA baarides või restoranides,» märkis ta. «Samuti on ELi jaoks tähtis kaitsta USA turul oma geograafilisi tähiseid nagu Parma sink või parmesani juust. See on raskendatud, sest USA turul on erinevate ELi tähiste nimelisi tooteid ja kaubamärke,» lisas Sulling.

Euroopa Liidu väliskaubanduse valdkonna ministrid arutavad vabakaubanduslepet 20.–21. novembril Brüsselis väliskaubandusministrite nõukogu istungil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles