Venemaal on vähe võimalusi naftahinda mõjutada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta pumpamine.
Nafta pumpamine. Foto: SCANPIX

Venemaa ei saa maailmaturul madalale langenud naftahinda eriti mõjutada, sest naftaeksporti on raske vähendada, kuna puurtorne sulgeda ei ole võimalik, sest siis need külmuksid, ja samuti ei ole naftat eriti kuskil hoiustada, kirjutab Reuters.

Järgmisel nädalal toimub naftakartelli OPEC kohtumine ja enne seda on Venemaa ühe selle liikmesriigi Venezuelaga arutanud vajadust koordineerida tegevust naftahinna kaitseks. OPEC on 2008. aastast peale püüdnud Moskvat veenda naftatootmist hinna hoidmise nimel vähendama, kuid mingeid tulemusi ei ole, vahendab BNS.

Sberbank CIBi analüütik Valeri Nesterov tõdes, et Venemaa ei ole midagi ette võtnud ega naftahoidlaid rajanud, samal ajal kui näiteks Hiina on ehitanud suured hoidlad, kuhu ostab soodsa hinnaga naftat kokku.

Rosnefti juht Igor Setšin ja Venemaa energeetikaminister Aleksandr Novak sõidavad päev enne OPECi kohtumist Viini. Kindlasti ei rahulda Venemaad olukord, kus naftahind on tänavu alanenud 33 protsenti ja barrelihind on 78 dollaril.

Analüütikuid on OPECi kohtumise eel jagunenud kahte leeri. Osa ei usu tootmiskvoodi vähendamist ja osa usub selle vähendamist 1,5 miljoni barreli võrra päevas.

Ekspertide hinnangul vajab Venemaa barrelihinnaks 115 dollarit, et hoida eelarve tasakaalus ning katta sotsiaal- ja sõjalised kulutused.

Kuna Venemaa tootmist peatada ei saa, on tal võimalik üksnes eksporti vähendada, kui ta tahab OPECiga kokkulepet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles