Volinik Oettinger pahandab Prantsuse rahandusega

Urho Meister
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Günther Oettinger
Günther Oettinger Foto: SCANPIX

Sakslasest Euroopa Komisjoni digitaalasjade volinik Günther Oettinger asetas küsimärgi alla Prantsuse presidendi Francois Hollande’i «tahtmise tegutseda» sealse majanduse reformimisega – terav hoiatus, mis kindlasti pingestab Berliini ja Pariisi vahelisi suhteid.

Oettinger, keda tuntakse kui kantsler Angela Merkeli poliitilist liitlast, nõuab Prantsusmaalt mullu lubatud eelarvepuudujäägi kärbete teostamist ning rõhutab, et Hollande’i uus kuluplaan jätab reformimata pensionisüsteemi, ei vähenda oluliselt tööjõukulusid ega langeta piisavalt ettevõtlusmakse.

Voliniku poolt Financial Timesi vahendusel avaldatud märkused kõlavad vahetult enne seda, kui Euroopa Komisjon on tegemas teatavaks oma lõplikku otsust Prantsuse eelarve osas.

Digivoliniku väidete valguses satub komisjoni president Jean-Claude Juncker suurema surve alla võtta Pariisi suhtes karm joon.

Tõenäoliselt pingestuvad seega veelgi Saksamaa ja Prantsusmaa vahelised suhted, mis on niigi keerukad olukorras, kus viimane eirab eelarvereegleid, mille kehtestamise nimel Markel niivõrd kõvasti tööd rabas.

Kui Pariis oktoobris oma eelarve teatavasks tegi, käis sellega kaasas nõudmine «mitte paluda meilt täiendavaid pingutusi».

Kui Hollande presidendiks sai, tõotas ta tuua Prantsuse eelarvepuudujäägi . aastaks nõutava 3 protsendi piiresse SKTst. Nüüd avaldatud eelarvekava lükkab selle kaks aastat edasi.

Juncker peab jõudma selgusele, kas anda Pariisile jälle ajapikendust või algatada menetlus, mis võib lõppeda trahviga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles