Diisli hind läbib sügisel tõusu

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõigi asjade hinnale mõjub kütusehinna tõus.
Kõigi asjade hinnale mõjub kütusehinna tõus. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Naftahinna jätkuv tõus avaldab juba enne sügist mõju ka diislile, mille hind läbib tõusukurvi. Bensiini hinda see aga niiväga ei puuduta.

Handelsbankeni kaubandusjuhi Torbjorn Iwarssoni sõnul on näha, et USA nõudlus bensiini järgi ei ole läbinud oodatud tulemusi, mis peaksid majanduse elavnemisele järgnema, kirjutas Dagens Industrie.

Iwarsson usub, et jahenenud nõudluse naftatoodete järgi on põhjustatud ka USAs lokkav töötus.

Bensiini tarbmine on vähenenud sellal, kui diislit tarbib enamasti tööstus, mis on ka paremini taastunud.

«Diisli hind on olnud pisut tugevam ja on viimaste päevade jooksul kerkinud 200 sendilt galloni kohta kuni 213 sendini galloni kohta,» ütles Torbjörn Iwarsson.

Tema hinnangul maksab toornafta mõnd aega veel 80-90 dollarit barrel, kuid 2011. aastal tõuseb barreli hind 100 dollarini.

Kui bensiini kauplemishind on hetkel New Yorgis 210 senti gallonilt, mis polegi Iwarssoni sõnul nii kõrge, siis on selle hind alates mai kuust kõikunud ning eriti huvitavaks läheb olukord sügisest.

«Kui hind sellelt tasemelt tõuseb, siis võib bensiin kallineda kuni 10 protsendi võrra. See ei löö väga valusasti Rootsi tarbija rahakoti pihta, sest enamuse hinnast moodustab Rootsi maks.»

«Seejärel on küsimus selles, mis juhtub dollariga. See on viimasel ajal veidi nõrgenenud, mistõttu on Rootsis bensiinihind veidi odavnenud,» ütles Iwarsson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles