Vahemerevaatega suvekodu saab Helsingi luksuskorteri hinnaga

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Villa Hispaanias.
Villa Hispaanias. Foto: Liis Treimann

Hispaania päikeserannikul üritatakse meeleheitlikult tühjana seisvast kinnisvarast vabaneda, mistõttu võib Vahemere-vaatega kodu soetada sama hinnaga, mis korteri meie põhjanaabrite pealinnas.

Umbes 90 ruutmeetrise elamise saab endale soetada 295 000 euro eest, mis teeb ruutmeetri hinnaks 3 300 eurot. Seda peavad Kauppalehti ajakirjanikud siiski veidi kalliks, kui arvestada asjaolu, et müügikuulutuse all on viide, et müügiga on kiire.

Malaga lähistel Torremolinoses on aga ruutmeerti hinnad märgatavalt langenud, kuigi ka seal on võimalik leida väga kõrge hinnaga elamuid.

Playamaris küsitakse ühe kallima ruutmeerihinnaga elamu eest 310 000 eurot. Kokku on suvilas ruutmeetreid 110, mis teeb ruutmeetri hinnaks 2 800 eurot.

Soomlaste meelispaigas Torrevienis saab aga suvemaja soetada alla tuhande-eurose ruutmeetrihinnaga. Selle hinna eest merd siiski aknast ei näe.

Hispaanias olid varasemalt puhkusekinnisvara hinnad siiski veelgi kõrgemad. Kuid 2008. aastal tabas sealset kinnisvaraturgu justkui sein, millest ei suudetud üle minna.

See tingis ka puhkusekinnisvara hindade paigalejäämise. Päikeseranniku ja Costa Rica kinnisvara hindu hakati langetama alles hiljuti, kuna betoonehitistele, mida buumi ajal kerkis kui seeni pärast vihma, keegi osta ei soovinud ja need seisid tühjana.

Euroopa Liidu kinnisvaraandmebaasi andmetel kasutati 2000-ndate aastate algul Hispaanias rohkem tsementi kui Prantsusmaal, Saksamaal ja Inglismaal kokku.

Kuna päikeserannikul on tühjana seisvatest majadest suudetud ära müüa vaid käputäis kortereid, oodatakse veelgi suuremat hindade langust. Kuid ekspertide sõnul ei pruugi seda tulla, kuna ruumi languseks enam lihtsalt pole.

Lisaks sellele on ehitajad ja pangad, kelle käes kinnisvara on, pabistama hakanud majade seisukorra üle, kuna hooneid keegi hooldamas ja tuulutamas ei käi, mistõttu võib seal juba levida hallitus ja seen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles