Valitsus kiitis heaks äriseadustiku muutmise idufirmadele soodsamaks

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stenbocki maja.
Stenbocki maja. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks äriseadustiku muutmise seaduse eelnõu, mis annab osaühingutele tegevuse kujundamisel senisest suuremad võimalused, millega tahetakse soodustada eelkõige idufirmade väliskapitali kaasamist.

Eelnõu eesmärk on anda osaühingu vormis tegutsevatele ettevõtjatele senisest suuremad võimalused kujundada oma tegevust, osanikevahelisi suhteid ning investorite vahelisi suhteid.

«Eelnõu aitab muuta Eesti ettevõtluskeskkonna alast regulatsioon paindlikumaks, aidatakse sealjuures kaasa ka nn iduühingute praktikas tekkinud probleemide lahendamisele,» teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo. «Muudatused võiksid motiveerida Eesti iduettevõtjaid jääma Eestisse ka peale väliskapitali kaasamist.»

Eelnõu seaduseks saamisel saab osaühing võimaluse suurendada osakapitali tingimuslikult ning vajadusel selle käigus väljastada võlakirju. Kommunikatsioonibüroo teatel on muudatus tingitud vajadusest viia osaühingute regulatsioon kooskõlla rahvusvahelise praktikaga, kus on tavapärane, et ettevõtjale laenu andnud investoritele väljastatakse vahetusvõlakirju, mille nad teatud tingimustel ja aja jooksul saavad vahetada osaluse vastu äriühingus.

Samuti võimaldatakse osaühingu põhikirjaga teatud osanikele või osanike gruppidele eriõiguste andmist ning osaühingu poolt eri liiki osade väljaandmist. Näiteks saab anda eriõigusi teatud otsuste vastuvõtmisel, vetoõigusi, eelisõigusi dividendi või likvideerimishüvitise saamisel.

Osaühingu nõukogu liikmed saavad edaspidi osaleda koosolekutel sidevahendite abil. Samuti muudetakse nõukogu otsuste vastuvõtmise korda ilma koosolekut kokku kutsumata selliselt, et nõukogu saab vajadusel ka oma töökorras määratleda otsuste sellisel kujul vastuvõtmist.

Osaühingu juhatusele ja nõukogule saab anda põhikirjaga õiguse suurendada osaühingu kapitali, et igapäevasele kapitali kaasamise vajadustele kiiremini ja efektiivsemalt reageerida.

Järgmisena hakkab äriseadustiku muutmist arutama riigikogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles