Tomberg: Eestisse on vaja rohkem tuua kõrgepalgalist võõrtööjõudu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Tomberg
Hanno Tomberg Foto: Toomas Tatar / Postimees / Scanpix

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) juhatuse esimehe Hanno Tombergi sõnul on paratamatu, et tööjõu kättesaadavuse parandamiseks tuleb lähiaastatel rohkem kõrgepalgalist tööjõudu Eestisse tuua, kokku peaks EAS-i abil Eestisse toodud välisinvesteeringud looma siin 2000 uut töökohta.

Tomberg rääkis kolmapäeval ajakirjanikele EAS-i strateegilise tegevuskava tutvustamisel, et sihtasutuse missioon on ehitada edukas Eesti ja pikemaajaline eesmärk näeb ette aastaks 2020 Eesti jõudmise rahvusvahelise konkurentsivõime edetabelis 20 parima riigi hulka, vahendab BNS.

Eesmärkide saavutamiseks keskendub EAS Tombergi sõnul ekspordivõimelise majanduse kasvatamisele ja lisandväärtuse kasvule. Lisandväärtus töötaja kohta peaks 2020. aastaks jõudma 80 protsendini Euroopa Liidu keskmisest. Välisinvesteeringute osas keskendub EAS eelkõige suuremat lisandväärtust loovate investeeringute Eestisse toomisele.

«Eestis tuleks kõigil ühiselt mõelda kuidas pääseda keskmise sissetuleku lõksust, kus meie palgad kasvavad kiiremini kui Euroopa Liidu keskmine, aga meie tootlikkus pole sellele järele jõudnud,» märkis Tomberg. «Me oleme jõudnud teatud tasemele, mis suurendab meie sisetarbimist, aga ei suurenda väga Eesti ettevõtete ekspordivõimekust ehk sellest mugavustsoonist tuleks Eestil välja saada.»

«Tootlikkuse kasvu väljaspool palga kasvu, tööjõu kättesaadavust tuleb parandada,» ütles Tomberg. Ta lisas, et on paratamatu, et kõrgepalgalist välistööjõudu tuleb lähematel aastatel Eestisse rohkem tuua. «Me teame täna, et Eestisse on tulemas investeeringuid, mis tahaksid siia tuua tippspetsialiste. Me täna näeme, et Eesti migratsioonipoliitika on oluliselt hõlbustunud lubamaks sellist kõrgepalgalist välistööjõudu Eestisse.»

Samuti soovib EAS vastavat kompetentsi Eestis endas arendada. «Täna teame, et meil IT-spetsialistidest on puudus ja neid tuleks rohkem koolitada.»

Lisaks tuleks Tombergi sõnul tugevdada ettevõtete teadus-arendustegevust ja tootearendust. «Ettevõtted peavad tegema innovatsioonialast koostööd läbi klastrite, tehnoloogia-arenduskeskuste. Need klastrid peavad aga lõpuks muutuma iseseisvaks, neid ei ole võimalik igavesti toetada,» rääkis Tomberg.

Tombergi sõnul on oluline ka eksporditurgude mitmekesistamine, et Eesti tooted leiaks üles neid turge, kus nad on oodatud, kus neil oleks võimalik saavutada konkurentsieelis.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse eesmärgid aastateks 2014-2017 on jõuda selleni, et EAS-i klientide ekspordimaht jõuaks 3,5 miljardi euroni ja nende loodud lisandväärtus 2 miljardi euroni.

EAS-i klientide teadus- ja arendustegevuste kulutuste maht peaks moodustama 50 miljonit eurot.

EAS-i abil Eestisse toodud välisinvesteeringuid peaksid olema loonud 2000 uut töökohta ning investeerinud 250 miljonit eurot.

Lisaks peaksid turistide ööbimised prioriteetsetelt sihtturgudelt kasvama 7,5 protsenti. 2013. aastal tegid turistid 3,9 miljonit ööbimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles