Krediidiinfo: ettevõtete müügitulu kasv pidurdus järsult

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Peeter Kümmel

Ettevõtete käibed kasvasid mullu vaid 3,4 protsenti tunamulluse 10,7 asemel ning kõikide ettevõtete müügitulu oli kokku 52 miljardit eurot. 

Enim suurenesid müügimahud mäetööstuse (27,5 protsenti), põllumajanduse, metsamajanduse ja kalapüügi sektoris (19 protsenti) ning veevarustuse, kanalisatsiooni, jäätme- ja saastekäitluse sektoris (14 protsenti), teatas krediidiinfo.

Ettevõtete kasumite summa 2013. aastal ei suurenenud, vaid säilitas eelneva perioodi 5,5 miljardi euro taseme. Samal ajal kasvas kasumit teenivate ettevõtete arv aastaga ligi 8 protsenti, kokku 70 583 ettevõtteni.

Eranditult kõik sektorid suutsid jääda aasta kokkuvõttes plusspoolele. Suurima kasumikasvuga valdkonnad olid mäetööstus (190 protsenti) ning kunst, meelelahutus ja vaba aeg (135 protsenti). Märkimisväärne on varem ainsana kahjumit teeninud majutus- ja toitlustussektori olukorra tubli paranemine, kus toimus nii käibe (kuus protsenti) kui ka kasumi kasv (146 protsenti).

Kasumit teenivate firmade osakaal kõikide aruande esitanud firmade hulgas jaotus üle Eesti väga ühtlaselt. Kasumis ettevõtteid oli kõikides maakondades 60-65 protsenti. Suurim on kasumit teenivate ettevõtete osakaal Raplamaal.

Ettevõtete kahjumite summa vähenes aastaga 3 protsenti ning langes esimest korda viimase seitsme aasta jooksul alla ühe miljardi euro piiri, täpsemalt 986 miljoni euroni. Aasta kahjumiga lõpetanud ettevõtete arv suurenes seejuures ligi 12 protsenti, kokku 34 382 ettevõtteni.

Statistilise kokkuvõtte valimis on kasutatud 115 734 Eesti ettevõtte 2013. aasta majandusaruannete andmeid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles