Kontrolli, mida Google sinust teab ja arvab

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseveeb - Google
Siseveeb - Google Foto: Siseveeb

Google'i mugavaid teenuseid kasutades annad sa internetihiiglasele märkamatult ära hulga andmeid, mida see siis oma põhitegevuseks, reklaamimüügiks, kasutab. 

Allpool mõned lingid, kust saad vaadata, mida Google sinu kohta teab.

  1. Kelleks Google sind peab? Google üritab sind profileerida – määrata sugu, vanust, huvialasid, keeli, mida oskad. Nende andmete põhjal serveeritakse sulle reklaami. Reklaami saad niikuinii, aga kui soovid saada selliseid, mis sulle rohkem korda lähevad, võid algoritme aidata. Seda saab näha siin
    https://www.google.com/ads/preferences/
  2. Kus sa oled olnud? Kui kasutad mõnda Androidi masinat, peab Google logi selle kohta, kus oled olnud ja isegi millise kiirusega liikunud. Neile andmetele saab ligi siin
    https://maps.google.com/locationhistory
  3. Mis sind huvitab? Google salvestab iga viimase kui päringu, mida oled otsimootorile teinud, lisaks veel iga kliki Google'i reklaamile. Seda ajalugu saab näha siin:
    https://history.google.com
  4. Kõik seadmed, millega on sinu Google'i kontot kasutatud. Kui oled mures, et keegi kuskil sinu teadmata kontot kasutab, siis siin on nimekiri selle kohta, millised seadmed, millal ja kus on konto poole pöördunud:
    https://security.google.com/settings/security/activity
  5. Millised rakendused ja teenused sinu kontot kasutavad? Siit saad seda vaadata ja vajadusel mõnel kasutamise ära keelata
    https://security.google.com/settings/security/permissions
  6. Tahad kõiki neid andmeid endale ka alla laadida? Järjehoidjaid, e-posti sõnumeid, fotosid, YouTube'i videosid jne Seda saab teha siin: https://www.google.com/takeout. Kuna andmeid on kohutavalt palju, võib nende kokku kogumine võtta tunde või isegi päevi.

Toimetatud 21.11.2104: allikas asub siin

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles