Esimesed rootslased on saanud naha alla mikrokiibid

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi lipp
Rootsi lipp Foto: SCANPIX

Eelmisel nädalal Stockholmis aset leidnud digiarengute, interneti- ja tulevikuteemalisel konverentsil pakuti osalejatele võimalust paigaldada naha alla mikrokiip – võimalus, millest Põhja-Rootsist pärit Emilott Lantz kohe kinni haaras. 

«See ei ole enam mitte tulevik, vaid olevik. Minu meelest on kummaline, et taolist võimalust ei ole varem olnud,» rääkis ta uudisteportaalile The Local.

«Seni on tegemist olnud väga varjatud nähtusega, aga juba täna on mikrokiip umbes 100 inimesel Rootsis,» möönis Hannes Sjöblad Rootsi bioahäkkerite rühmitusest BioNyfiken. Ainuüksi eelmisel kuul lasi 50 rühmituse liiget endale kiibi paigaldada.

Varem on sama tehnoloogiat kasutatud võtmete puhul. Samuti kassidele paigaldatud kiipides, mille abil neljajalgsed kodusest kassiavast sisse said. Uudne on aga taoliste kiipide paigaldamine inimestele.

Kiibi abil on võimalik virtuaalsete ja füüsiliste uste avamiseks ennast tuvastada ja nii loobuda võtmetest ja salasõnadest. Kasutaja peab panema käe seadmele, mis kiipi salvestatud informatsiooni loeb.

Seade ise on riisiterasuurune, ning peaks kehasse jääma kogu eluks. «Tehnoloogia ei ole uus, aga teema muutub tundlikuks, kuna tegemist on inimese kehaga,» kommenteeris Lantz.

«Mind üllatab, et inimesed peavad seda väga suureks sammuks. Hetkel ei ole see veel tavaline, aga arvan, et tulevikus on. Me muudame oma kehasid nii kui nii, miks peaks see kuidagi teistmoodi olema.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles