Tallinna börs on lõksus

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauplemisaktiivsus üha kahaneb.
Kauplemisaktiivsus üha kahaneb. Illustratsioon: Graafik: PM

Peagi lõppev aasta Tallinna börsil läheb ilmselt ajalukku – üsna suure tõenäosusega lõpetab kohalik aktsiaturg läbi aegade väikseima käibega.

Börsi selle aasta ehk kümne ja poole kuu käive on 113,7 miljonit eurot. Seni on kõige väiksem käive, 136 miljonit eurot, olnud ülemöödunud aastal ning selle ületamiseks peaks aasta lõpuni jääva poolteise kuu käive tulema 22 miljonit eurot. Viimast kuud vaadates tundub see ebareaalne. Novembris on senine börsikäive olnud vaid 3,5 miljonit eurot, kuu lõpuni on jäänud kaheksa kauplemispäeva.

«Hetkel ei ole märgata Tallinna börsil olulist elavnemist ning arvatavasti tuleb aasta lõpuks käive kolmandiku võrra väiksem eelmisest aastast,» ütles Temis Kaas Swedbank Marketsist.

«Kohalik turg on juba pikemalt lõksus, kus välisinvestorite puudus on toonud madalama käibe, mis on eemale peletanud suuremad kohalikud investorid, mis tähendab veelgi madalamat käivet, mis peletab omakorda eemale välisinvestori,» kommenteeris börsil toimuvat LHV maaklertegevuse juht Alo Vallikivi. «Suuremat summat on üha raskem kohalikul börsil investeerida. Esmalt võib aktsiate ost hinda tugevalt ülespoole liigutada ning samuti on hiljem raske aktsiatest välja saada nii, et hind oluliselt allapoole ei tule,» lisas ta.

Vallikivi sõnul toimub ka suuremaid kokkuleppetehinguid, mis aktsia hinda ei mõjuta, kuid varasemaga võrreldes on neidki tunduvalt vähem.

Loe pikemalt Postimees Plussist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles