Estonian Air saab riigilt 12 miljonit eurot laenu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Airi lennukid Tallinna lennujaamas.
Estonian Airi lennukid Tallinna lennujaamas. Foto: Peeter Langovits

Estonian Air ja majandus- ja kommunikatsiooniministeerium esitasid rahandusministeeriumile taotluse väljastada lennufirmale 12,1 miljonit eurot laenu, mis on viimane osa varasemast laenuotsusest.

«Eelmisel aastal otsustas valitsus anda ettevõttele päästmisabi laenu restruktureerimistegevuste ellu viimiseks, milleks tehti vastav taotlus Euroopa Komisjonile. Tegemist on kolmanda osamaksega varem ettenähtud krediidist ja kooskõlas ettevõtte rekonstrueerimisplaaniga,» ütles majandusministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Rasmus Ruuda BNSile.

Alates 2009. aastast on Estonian Air saanud riigiabi mitmel korral, sealhulgas kolm kapitalisüsti kokku 57 miljoni eest. 2012. aastal teatas Eesti kavatsusest anda Estonian Airile 8,3 miljoni euro ulatuses päästmislaenu. Möödunud aasta veebruari lisandus sellele 28,7 miljonit eurot, millest on lennufirmale veel välja maksmata 12,1 miljonit eurot.

Nende laenude andmist, kokku summas 37 miljonit eurot, ja muu riigi poolt Estonian Airile osutatud riigiabi seaduslikust uurib Euroopa Komisjon. Kui Komisjon peaks riigiabi andmise ebaseaduslikuks tunnistama, tähendaks see lennufirma jaoks pankrotti, kuivõrd see ei oleks suuteline riigiabi Eestile tagastama.

Estonian Airi nõukogu kinnitas oktoobri lõpus Euroopa Komisjonile esitatava täiendatud restruktureerimiskava, mille heakskiitmine loob eeldused Infortar Grupi kaasamiseks lennufirma enamusaktsionärina. Majandus- ja kommunikatsiooniminister Urve Palo ütles 13. novembril BNSile, et Infortar maksab enamusosaluse eest sümboolse summa, kuid Infortar omandab aktsiad kohustusega investeerida ettevõtesse ja need investeeringud on suured.

Estonian Airi tänavu üheksa kuu müügitulu oli 52,2 miljonit ja kahjum 6,4 miljonit eurot, mis jäi märgatavalt alla restruktureerimisplaanis eeldatule. Mullu samal perioodil oli ettevõtte müügitulu 55,4 ja kahjum 6 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles