Külasid Ukraina idapiiril ähvardab varemete staatus

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purustused Donetskis Ida-Ukrainas.
Purustused Donetskis Ida-Ukrainas. Foto: Reuters / Scanpix

Mässuliste võimuses olevast varemetes Marinivka külast Ukrainas tuiskavad igapäevaselt läbi Venemaalt tulevad veoautod, kuid abi taastamistöödeks ei paista kusagilt.

Kuna mässuliste kontrolli all olevatele aladele ei tule tuge ka Kiievist, seisavad kohalikud silmitsi külma talvega purukspommitatud külas, kirjutab Wall Street Journal.

Marinivka leiab end osana isehakanud Donetski Rahvavabariigist. Sarnastes Venemaa poolt toetatud mässuriikides nagu Abhaasias ja Lõuna-Osseetias on hooned rusudes juba üle kahekümne aasta pärast sõdu, mis neile aluse panid.

Marinivkas on laias laastus 150 kodu, 22 neist on varameis – nagu ka külakool. Naaberküla Stepanivka 450 hoonest on puruks pommitatud või maha põletatud 96, kuid kahjustatud on ka kõik ülejäänud. Siin-seal «vedeleb» elanike õuemurul põlenud tanke. Ikka ja jälle kohtab maju, millel puuduvad katused.

Ukraina valitsus ei pääse nendele küladele ligi, samuti ei soovi nad toetada separatistide režiimi. Venemaal läheb kogu aur annekteeritud Krimmi finantseerimiseks, samal ajal kui majandus käib alla ning laia joont pole lihtne jätkata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles