Rõivas ja Stubb jõudsid ühise gaasi infrastruktuuri võtmeküsimustes kokkuleppele

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ja Soome peaministrid kokkuleppe sõlmimise järel.
Eesti ja Soome peaministrid kokkuleppe sõlmimise järel. Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Peaminister Taavi Rõivas ja Soome peaminister Alexander Stubb jõudsid täna kokkuleppele ühise gaasi infrastruktuuri võtmeküsimustes: valitsusliidrid otsustasid, et gaasiturud ühendatakse ja taristu rajatakse hiljemalt 2019. aastaks.

Peaministrid olid ühel meelel, et kõikidest küsimustest olulisim on energiajulgeolek, mis on ka tööde planeerimise ja alustamise kiirusel määravaks. «On oluline, et saaksime nii Balticconnectori ehituse kui ka LNG terminali rahastuse taotlustega edasi minna võimalikult kiiresti ja Balti riikide ja Soome gaasiturud ühendada,» toonitas Rõivas.

Selleks, et tagada regiooni energiajulgek, minnakse Balticconnectori investeeringutaotlustega Euroopa Liidu kaasrahastust taotlema juba järgmisel aastal ning alustatakse projekti realiseerimisega Eesti maapealsel osal. See võimaldab Eestil edasi liikuda vajadusel oma väikesemahulise LNG terminali projektiga.

«Eesti sõltuvus energiavarustuse osas on küll Euroopa Liidu üks madalamaid, aga gaasi osas oleme äärmiselt haavatavad. Tänane kokkulepe tähendab seda, et 2019. aastaks on meie energiasõltuvus gaasi osas lahenenud ja saame endale gaasi vajadusel üle terve maailma tarnida,» ütles peaminister Rõivas.

Balticconnectori valmimistähtajaks on hiljemalt 2019, samas ajaraamistikus peab tekkima ka regionaalne LNG terminal, mille osas peab olema tööde rahastustaotlus Soome poolelt esitatud 2016. aastaks. Juhul kui Soome ei täida kokkulepitud tingimusi, on Eestil võimalik regionaalse terminali rajamine ise ette võtta.

Lisaks arutasid peaministrid kohtumisel uue Euroopa Komisjoni tööd, olukorda Ukrainas ning IKT-alast koostööd kahe riigi vahel. Lähiaastatel on plaanis luua ühine e-teenuste baastaristu Eesti ja Soome vahel ning kavandatakse ka riikidevaheliste e-teenuste ja andmevahetuse käivitamist.

Homme külastab peaminister Taavi Rõivas regiooni suurimat idufirmade ja tehnoloogiainvestorite kohtumist Slush.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles