Kallas: väikesed ja keskmised ettevõtted peavad saama paremad võimalused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Kallas.
Kaja Kallas. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Paljudel juhtudel on ligipääs avalikele hangetele piiratud, sest suured hanked eelistavad suuri ettevõtjaid, märkis Euroopa Parlamendi liige Kaja Kallas, lisades, et väikesed ja keskmised ettevõtted peavad saama paremad võimalused.

 «Väikesed ja keskmise suurusega ettevõtetele on vajalik aus konkurents. Paljudel juhtudel on ligipääs avalikele hangetele piiratud, sest suured üleeuroopalised hanked eelistavad suuri ettevõtteid. Tulles Eestist, on oluline silmas pidada, et väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele oleksid paremad võimalused tagatud, sest need on majanduse mootoriks mitte ainult Eestis, vaid kogu Euroopas, » kirjutas Kallas oma blogis.

Lisaks on tema sõnul väga oluline kaasa aidata väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete õigusabi kättesaadavusele kui nende tegevust on kahjustanud ebaõige konkurents.

 «Siin tuleb mõelda just kahjude hüvitamise juhtude lihtsustamisele, sest kui hagemine on liiga keeruline ja aeganõudev, jäetakse see lihtsalt tegemata. See aga omakorda soodustab rikkujate kindlust, et nende hõlma keegi ei hakka ja seetõttu ei oma ka preventiivset mõju rikkumiste ärahoidmisele,» kirjutas poliitik.

Ta kirjutas ka, et Euroopa digitaalse ühisturu nõrk konkurents ei aita kaasa Euroopa Liidu üleilmsele konkurentsile. Olukorra parandamiseks tuleks Euroopa Liidul vähendada seadusandlikku killustatust ning liikmesriikide erinevaid piiranguid. 

 «Oluline on luua tugev konkurents, mis näiteks aitaks vähendada suurte otsingusüsteemide ja suurettevõtete monopoli. Internet peab olema neutraalne, st internetis ei tohiks olla piiranguid ettevõtetele müügiks üle piiride ja samuti tarbijatele riikidevahelisteks ostudeks,»  kirjutas Kallas.

Ta märkis, et paraku see hetkel nii ei ole, piiratakse turge, näiteks ei müüda tooteid teatud riikide kodanikele või suunatakse teise ettevõtja juurde. Ettevõtlus internetis on väga kiirelt kasvav, seetõttu on oluline, et kõigile on tagatud võrdsed võimalused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles