Miks Netflix veel Eestis ei ole?

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevin Spacey, Netflixi seriaali «Kaardimaja» peaosatäitja.
Kevin Spacey, Netflixi seriaali «Kaardimaja» peaosatäitja. Foto: STEPHEN CHERNIN/REUTERS

12. detsembril esitleb video voogedastusteenus Netflix kogu maailmas taas omatoodangut, suurejoonelist ajaloolist telesarja «Marco Polo». Eestis ega ka mitmetes teistes Ida-Euroopa maades seda legaalselt näha ei saa, sest teenust siin ei osutata ega pole teada, millal Netflix siia laieneda kavatseb. 

«Eestisse jõuame loodetavasti tulevate aastate jooksul,» ütles Netflix Europe'i asepresident Joris Evers ebamääraselt eelmisel nädalal Soomes Elisa akadeemia konverentsil. «Mingisse konkreetsesse riiki laienemise otsus sõltub paljudest erinevatest asjaoludest.»

Need asjaolud on:

  • Riigi kaetus teenuse tarbimiseks vajaliku lairibavõrguga
  • Inimeste võimekus voogedastusteenuse eest maksta
  • Turu maht: kui palju on riigis elanikke
  • Autoriõigustest tulenevad geograafilised piirangud

Autoriõiguste süsteem vaatleb endiselt maakera kui üksteisest eraldatud riikide summat, kuid internetitelevisioon nagu Netflix on oma olemuselt globaalne nähtus. Seega peab ka Netflix iga regiooni jaoks eraldi litsentsid hankima.

Netflixil on hetkel 53 miljonit klienti, kuid ainult 15,8 neist väljaspool USAd. Mõne aasta eest laienes teenus Inglismaale ja Iirimaale, kus pole keelbarjääri. Praegu on Netflix seaduslikult kätte vaadatav Prantsusmaal, Saksamaal,  Šveitsis, Austrias, aga ka näiteks Hollandis, Norras, Soomes ning Rootsis. Plaanis on laieneda Ladina-Ameerikasse. Eversi sõnade järgi näeb firma oma tulevikku just globaalse teenusena ja üritab võimalikult kiiresti koduturult USAst välja murda.

Hetkel näitab ETV2 mõne aasta eest Netflixi poolt toodetud populaarset ja kriitikute poolt kiidetud draamasarja «Kaardimaja». Erinevalt lineaarsest televisioonist, kus uut osa peab nädal aega ootama, saab Netflixi vahendusel kas või kõik seeriad korraga ära vaadata.

Tehniliselt on ka Eestis võimalik Netflixi teenust kasutada. Selleks peab serverile jätma mulje, et arvuti asub USAs ning maksmiseks kasutama USA krediitkaarti, kuid see tegevus on ebaseaduslik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles