Austraalia ja Hiina sõlmisid vabakaubandusleppe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiinlanna, kes tuli Brisbane'i Hiina presidenti tervitama.
Hiinlanna, kes tuli Brisbane'i Hiina presidenti tervitama. Foto: SCANPIX

Austraalia ja Hiina sõlmisid esmaspäeval pärast ligi kümme aastat kestnud läbirääkimisi vabakaubandusleppe, mis mõlema riigi kinnitusel tõotab edaspidi märkimisväärset kasu.

Kokkuleppe kohaselt vabastatakse 93 protsenti kõigist Hiinasse eksporditavatest Austraalia kaupadest järgmise nelja aasta jooksul tollimaksust, vahendab BNS. Austraalia peaminister Tony Abbott ütles, et lepe «toob Austraalia majandusse miljardeid dollareid, loob töökohti ja tõstab elatustaset.»

«Austraalia ettevõtted saavad maailma suuruselt teisele majandusele seniolematu juurdepääsu,» lisas valitsusjuht. «Leping parandab märgatavalt meie konkurentsivõimet põllumajanduses, energeetikas, tööstustoodangu ekspordi ning teenuste ja investeeringute vallas.»

Vabakaubanduskõnelused algasid 2005. aastal, kuid takerdusid eelmisel aastal erimeelsuste tõttu põllumajandustoodangu üle ning Hiina nõudmise tõttu tühistada investeerimispiirangud riigiettevõtetele.

Austraalia jaoks on eriti oluline tollimaksu kaotamine piimatoodete ekspordilt, olulist tulu tõotab kokkulepe ka veise- ja lambakasvatajatele.

Hiina on Austraalia suurim kaubanduspartner, kahepoolne kaubavahetus ületab 131 miljardit USA dollarit.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles