Vitsur: töötukassa hüpnotiseeris mind

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandus on pendlina 2006. aastasse tagasi jõudnud.
Majandus on pendlina 2006. aastasse tagasi jõudnud. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Arengufondi majanduseksperdi Heido Vitsuri sõnul lootis ta töötute arvu suuremat kukkumist, ent hindas teises kvartalis toimunud langust siiski heaks tulemuseks.

«Ootasin natuke suuremat langust, sest olin natuke hüpnotiseeritud töötukassa numbritest ja töötleva tööstuse kasvust kogu teise kvartali jooksul,» oleks Vitsur enda sõnul lootnud 1,2 protsendipunktist suuremat kukkumist.  «Arvestasin, et töötus väheneb umbes kahe protsendipunkti võrra, olin natuke liiga suur optimist.»

«Positiivne on töökohtade arvu kasv 5000 võrra,» ütles Vitsur. «Muidugi on osa neist sotsiaalsed ja riigitoetusega loodud töökohad, aga töökoht on töökoht.»

Vitsuri väitel on registreeritud töötuse ja statistikaameti uuringutulemuste suur erinevus eriti suvel loomulik, sest töötuks registreerimise aktiivsus on suvel alati väiksem olnud. «Kui me vaatame tagasi 1930ndatesse, siis oli tööbörsi ukse taga märtsis kõige suurem järjekord ja suvel ta kadus ära, sest suvel hajusid inimesed suurel määral muudele tegevustele,» meenutas Vitsur lähiajalugu.

«Väga suurt langust oodata ei ole,» prognoosis Vitsur tulevikku. «Ma arvan, et selline positiivne trend säilib, kuid ei kiirene. Heal juhul püsib ta samas tempos, 5000 uut töökohta kvartalis, mitte rohkem.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles