Venemaa valmistub naftahinna «katastroofiliseks» kukkumiseks

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea vutifänn nõuab nafta hinna langemist
Lõuna-Korea vutifänn nõuab nafta hinna langemist Foto: AP

President Vladimir Putini sõnutsi valmistub Venemaa naftahindade «katastroofiliseks» languseks, samal ajal kui Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) hoiatab, et musta kulla väärtusel pole põhi veel käes.

Alates juuni keskpaigast on naftahind kukkunud 30 protsenti, kirjutab Financial Times. IEA hoiatas eile, et tuleva aasta esimeses pooles tugevneb surve naftahinnale veelgi.

«On üha ilmsem, et meil on käes uus peatükk naftaturgude ajaloos,» ütles agentuur.

Brent nafta barrelihind käis eile korraks ära 76,76 dollari juures, kuid põrkas pärast tagasi 79 dollari peale. Siiski on nädalaga kogunenud ligi 5 protsenti langust.

Eriti ränga hoobi on saanud Venemaa.

Rubla on kukkunud kolme kuuga dollari suhtes 23 protsenti, keskpank aga ennustab 2015. aasta majanduskasvuks ümmargust nulli.

«Me arvestame kõikide stsenaariumitega, kaasa arvatud energiaressursside hindade niinimetatud katastroofilise langusega, ja me tunnistame seda,» ütles Putin G20 tippkohtumise künnisel. Kuid ta lisas, et Venemaa reservid – 400 miljardit dollarit – pehmendavad edasiste hinnalanguste hoopi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles