Pangad keskpanga eluasemelaenu piirangutele vastu ei ole

, majandusreporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti suuremad kommertspangad Eesti Panga kavandatavatele eluasemelaenu piirangutele vastu ei seisa ja pigem tunnustavad keskpanga tegevust võimaliku buumi mõjude vastu kindlustamisel.

«Eesti Pank on krediidiasutustele antud nõudeid käsitleva määruse eelnõud tutvustanud ning ka kommentaare küsinud. Nordea panga tänane krediidipoliitika vastab eelnõus kirjeldatule ja meile täiendavaid nõudeid kaasa ei too. Meie hinnangul ei piira kavandatavad Eesti Panga nõuded tulevikus laenu väljastamist eraisikutele,» ütles BNS-ile Nordea eralaenude tootejuht Ivika Pääsuke-Kastik.

SEB panga hinnangul võiks piisata praegustest seadusest ja finantsinspektsiooni soovituslikust juhendist, arvestades praegust turuolukorda võib piirmäärade rakendamisel tekkida ka lisakulusid seoses laenude haldamise, raporteerimise ja järelevalvetegevuste mahu kasvuga. «Pakutavad piirmäärade väärtused iseenesest on suhteliselt lähedased SEB-s täna sisemiste eeskirjadega kehtestatud ja järgitavate piirmääradega, seega ei tähendaks Eesti Panga määruse jõustumine väljapakutud kujul suurt muutust laenutingimustes,» rääkis SEB eraisikute suuna arendusjuht Triin Messimas BNS-ile.

Swedbanki hinnangul mõjutavad uued reeglid siinseid panku siiski vähe, sest juba kriisi ajal võtsid pangad konservatiivse joone, mis ühtib ka Eesti Panga poolt välja käiduga. «Me ei saa rääkida kogu turu eest, kuid Swedbanki puhul uued reeglid panga tegevust ega laenamist ei mõjuta ning kliendid saavad laenu edasi samadel tingimustel, mis seni, vastates samas ka Eesti Panga kehtestatavatele reeglitele juba. Kokkuvõttes on igati tervitatav, et Eesti Pank kui keskpank on asunud reguleerima laenuturgu,» kommenteeris BNS-ile Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask.

Oktoobri lõpus teatas Eesti Pank, kavandab ennetava sammuna kehtestada pankadele uute eluasemelaenude väljastamisel kolm piirmäära: laenusumma ja laenu tagatisvara suhtele, laenu- ja intressimaksete ja laenuvõtja sissetuleku suhtele ning laenu tähtajale.

Esimene nõue on see, et laenusumma võib olla kuni 85 protsenti laenutagatise ehk soetatava eluaseme väärtusest. Kui laenu käendab Kredex, siis võib laenu anda kuni 90 protsenti tagatise väärtusest. Teine nõue on, et laenusoovija kõik igakuised laenu- ja liisingumaksed kokku võivad moodustada kuni 50 protsenti tema netosissetulekust. Kolmas nõue on, et eluasemelaenu võib anda kuni 30 aastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles