Kõnede valguses oli Juncker maksuparadiisi müügimees

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker Foto: SCANPIX

Jean-Claude Juncker eitas küll Brüsselis korraldatud pressikonverentsil oma rolli Luksemburgi vastuolulise maksurežiimi «arhitektina», kuid pilguheit tema kõnedele peaministrina jätab temast mulje kui süsteemi müügimehest maailmale.

«Miski minu minevikus ei osuta ambitsioonidele Euroopas maksudest kõrvalehiilimist organiseerida,» vahendab Wall Street Journal Junckeri poolt reporteritele lausutud sõnu.

2003. aasta maikuus tegi aga Juncker parlamendi ees teatavaks, et AOL ja Amazon.com toovad oma Euroopa peakorterid Luksemburgi üle tänu läbirääkimistele, mida tema juhtida aitas.

«[See] et AOL ja Amazon tulevad Luksemburgi, et koos nendega ja nende kaudu avaneb meile uus tulevikuperspektiiv, on korrektse maksupoliitika ja korrektse infrastruktuuripoliitika tulemus, aga ka selle tulemus, et nende gruppide juhtkondadega käisid karmid läbirääkimised,» on kirjas Junckeri kõne protokollis. «Need [läbirääkimised] leidsid aset Ameerikas, need leidsid aset siin kodus, ja ma ei juhtinud neid üksinda.»

Kolmapäeval ajakirjanike ees esinedes ütles Juncker, et Luksemburgi maksuamet tegutses «autonoomsel baasil» ning et valitsuse roll ülevaatajana oli väike.

Oma kõnedes peaministrina kirjutas aga Juncker oma kontole Luksemburgi madala käibemaksu kasutamise suurfirmade meelitamiseks riiki. «Amazon teenib vahendustasu iga suhte pealt, mis müüja ja ostja vahel rajatakse, mille eest nad maksavad makse, ja kõikidelt tehingutelt mis [sellest] tulenevad kogub Luksemburgi valitsus Luksemburgis Luksemburgi käibemaksu,» ütles Juncker parlamendile aastal 2003. «Te mõistate, mida see võib tähendada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles