Kiirlaenufirmad koorivad võlgnikult seitse nahka

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kiirlaenuandjad on leidnud mitmeid viise, kuidas võlgu jäänud laenuvõtjate pealt lisa teenida – näiteks luues laenukontori kõrvale omaenda inkassofirma. Seaduseelnõu üritab võlgade menetlemiskulule ülempiiri seada.

«Üks võimalusi, kuidas ettevõtja teenib lisa võlgu jäänud klientide pealt, on suure sissenõudmistasu võtmine ning suure hulga tasuliste kirjade ja teadete saatmine,» selgitas justiitsministeeriumi eraõiguse talituse nõunik Kristiina Koll.

Teine võimalus on, et kirjade saatmine jätkub ning nõue loovutatakse inkassofirmale ka juhul, kui võlausaldaja ja võlgnik vaidlevad sisuliste asjade üle, mida peaks tegema kohtus, või kui osapooled on võla tasumises juba kokkuleppele jõudnud.

Laenu võidakse anda inimesele, kes tõenäoliselt ei suuda seda tagasi maksta, kui laenukontoril ja inkassofirmal on sama omanik. «See tähendab, et võla sissenõudmiskulu tekkimisega võib arvestada juba laenulepingu sõlmimise hetkel,» ütles Koll, märkides, et probleemid on eriti teravad kiirlaenusektoris.

See, et SMS-laenufirmal on kõrval inkassofirma, mis võlgu sisse nõuab, on täiesti tavaline. Inkassofirmasid peavad just Eesti SMS-laenuandjad.

«Miks selliseid seoseid luuakse? Eks reeglina ikka selleks, et siis pole vahet, kas raha läheb vasakusse või paremasse taskusse,» põhjendas vaid inkassoteenust pakkuva Intrum Justitia tegevjuht Ivar Tammemäe. «Laenukõlbmatutele inimestele laenates tekib laenuandjal võimalus ja kiusatus suurendada mõõdutundetult kõrvalnõuete osa. Rahvusvahelisel kapitalil põhinevad ettevõtted ilmselgelt hoolivad oma mainest rohkem kui kohalikule kapitalile rajatud firmad.»

Inkassokeskus OÜ kuulub kiirlaenufirma Raha24 juurde ja see asutati kolm aastat tagasi. «Inkassokeskus arenes välja Raha24 võlamenetlusosakonnast eesmärgiga pakkuda inkassoteenuseid Eesti ettevõtetele,» ütles mõlema firma osanik Martin Kolu. Inkassokeskusesse jõuab ligikaudu seitse protsenti Raha24 laenudest, aastaid tagasi anti sisse nõuda 30 protsenti laene.

Loe pikemalt Postimehe paberlehest või Postimees Plussist!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles