Vaata, kes nimetati tänavuseks aasta ettevõtjaks

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Audiitor- ja konsultatsiooniettevõtte Ernst&Young Baltic eestvedamisel valiti eile õhtul seitsmendat aastat järjest Eesti Aasta Ettevõtja, kelleks sel aastal valiti advokaadibüroo Raidla Lejins & Norcous asutaja ja vanempartner Jüri Raidla (57).

Raidla oli taasiseseisvunud Eesti vabariigi esimene justiitsminister aastatel 1990-1992. 1993. aastal asutas ta omanimelise advokaadibüroo Eestis, mis oli üks taasiseseisvunud Eesti esimesi advokaadibüroosid. 1994. aastal laienes büroo Lätti, 2001. aastal Leetu ja 2012. aastal Valgevenesse. Täna töötab büroos kokku 155 inimest.

Elutöö preemia pälvis aga Saaremaa ettevõtja Enn Meri (72), kes asutas 1996. aastal osaühingu Merinvest, mis toodab autotööstustele kummitihendeid ja –membraane. Ta müüs 80 protsenti ettevõttest 2012. aastal, oma 70. sünnipäeval, ühele maailma suurimale kummitootjale, saksa firmale Freudenberg Dichtungs- und Schwingungstechnik GmbH & Co, kuid jätkab ettevõtte nõukogus.

EY Eesti Aasta Ettevõtja 2014 tiitlile kandideerisid veel  Aleksandr Maljugin LTH-Baas AS-ist, Galina Nikitina IDEAB-Projekt Eesti AS-ist, Heiti Hääl ja Marti Hääl Alexela Group OÜ-st ning Veiko Pak Kadarbiku Talu OÜ-st.

Ernst&Young Baltic ASi partner Ranno Tingase sõnul räägitakse Eesti ühiskonnas palju sellest, kuidas muuta riiki heaoluühiskonnaks, kuid mitte piisavalt sellest, kuidas muuta Eestit ka atraktiivseks töökeskkonnaks.

«Hästi tasustatud ja rahuldust pakkuva tööga kaasneb sageli ka üldine heaolu. Ettevõtjatel, kui tänastel ja tulevastel tööandjatel, on selle tekitamisel tähtis roll. Seega peaksime palju rohkem märkama ja tunnustama ettevõtjate panust ja pingutusi globaalses konkurentsis, mida tahamegi antud konkursiga teha,» rääkis Tingas.

Tema sõnul väärivad keerulisi majandusolusid silmas pidades tunnustamist kõik Eesti ettevõtjad, kes ei ole pead norgu lasknud vaatamata Venemaa tollisanktsioonidele, Ukraina sõjale, epideemiale Aafrikas, majanduslikule stagnatsioonile Euroopas või Soome ja Rootsi majanduse madalaseisusule.

Žüriisse kuulusid Aavo Kokk (Catella Corporate Finance OÜ), Ants Laos (Viru Keemia Grupp AS), Hans H. Luik (Eesti Ekspress), Heldur Meerits (Audentes AS), Marika Priske (Sotsiaalministeerium), Meelis Atonen (Tavid AS) ja Peeter ja Priit Rebane (BDG, Eesti Aasta Ettevõtja 2013).

Aasta Ettevõtja ehk EY Entrepreneur Of The Year tiitlivõistlus on maailmas üks prestiižsemaid ettevõtjatele suunatud konkursse ning selle tiitliga pärjatakse ettevõtjaid kokku 60 riigis.

Iga riigi võitja suundub järgmise aasta juunis Monacosse, et võistelda EY World Entrepreneur Of The Year tiitlile. Eelmisel aastal pälvisid tiitli Peeter ja Priit Rebane (BDG Holdings OÜ).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles