Vassiljev: muret teevad Reformierakonna valimislubaduste katteallikad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siret Kotka.
Siret Kotka. Foto: Meelis Meilbaum

Reformierakonna valimislubaduste platvorm ei paista koalitsioonipartneri sotsiaaldemokraatliku partei liikme ja rahanduskomisjoni esimehe Rannar Vassiljevi sõnul silma ambitsioonikusega, küll aga jätavad soovida maksupoliitika katteallikad.

«Reformierakonna plaanid liiga ambitsioonikad ei ole, silma hakkas maksupoliitikat puudutav osa ning matemaatika, kahjuks mitte positiivses mõttes,» ütles Rannar Vassiljev BNS-ile. Tema sõnul võiks Taavi Rõivaselt kui endiselt rahanduskomisjoni liikmelt oodata paremat katteallikate pakkumist, sest alkoholiaktsiisi tõus on juba praegu eelarvestrateegiasse sisse kirjutatud ja seda just tulumaksuvaba miinimumi tõusuks.

«Loodetavasti nad siin natukese vigurdavad väidetava tulumaksuvaba miinimumi tõstmise osas, sest see on juba eelarvestrateegias sees ja seda samade katteallikate toetusel,» märkis Vassiljev. «Aga kui aktsiise kasutatakse veelgi katteallikatena, siis peaksid need tõenäoliselt kahekordistuma.»

Esialgsete arvutuste kohaselt võiks Reformierakonna plaani eelarveline mõju olla 450-460 miljonit eurot ning selles mõttes olla isegi radikaalsem kui endise koalitsioonipartneri IRL-i plaanid, märkis Vassiljev. «Kuigi räägiti tasakaalus eelarvest, siis võib see vaid deklaratsiooniks jäädagi, aga eks kõik oleneb lõpuks koalitsiooni läbirääkimistest,» lisas ta.

Paljugi koalitsioonipartneri välja pakutud ideedest sisaldub ka praeguses koalitsioonileppes. «Mõistan, et Reformierakond jätkab meie vahel kokkulepitud poliitikat, ja selles osas võib heameelega tõdeda, et soovitakse maksuvaba miinimumi tõstmist ja langetada töötuskindlustusmäärasid ka edaspidi,» ütles Vassiljev, samas jääb tema sõnul probleemiks see, et töötuskindlustusmäärasid peaks ennekõike kokku leppima kolmepoolsetel läbirääkimistel tööandjate ja töövõtjatega, mitte valitsuse poolt määrama.

Vassiljevi sõnul on mitmed punktid Rõivase pakutud kavas sellised, mille põhjal oleks ka edaspidi võimalik kokku leppida koalitsioonis, kuid raskusi võib tekitada koalitsioonipartneri jäik suhtumine ettevõtte kasumi jooksvasse maksustamisse ning astmelise tulumaksu välistamine.

Reformierakonna valimislubaduseks saab sotsiaalmaksu langetamine 2 protsendipunkti võrra, tulumaksuvaba miinimumi tõstmine 300 eurole ning töötuskindlustuse maksemäära langetamine 1,95 protsendini, kirjutas peaminister Taavi Rõivas teisipäeval. Koalitsioonierakond on vastu astmelisele tulumaksule, ettevõtete tulumaksu muudatustele ning lubab tõusta kaudseid makse.

Rõivase sõnul tuleb vähemalt kolmandik Reformierakonna tööjõumaksude langetamise plaanist kaetav alkoholi- ja tubakaaktsiisi kiirema tõusu arvelt. Kolmandik tuleks majanduse tavapärasest kasvust ning kolmandik eelarves kulude kasvu piiramisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles