Stress tapab tänulikkuse

Elari Tamm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muutused tekitavad stressi
Muutused tekitavad stressi Foto: SCANPIX

Enamik inimesi on muutustele eelnevat mõttetööst väsinud. Hea muutus algab mõistmisest, et tänulikkus valitseb stressi üle ja et taastumine algab tänulikkusest, kirjutab Uus Maa kinnisvarabüroo juhatuse liige Elari Tamm.

Olen peagi esinemas ühes ettevõttes teemal «Kuidas muutuda, kui muutumine on raske?». Kõik, kellele teemat tutvustan, ütlevad: appi kui põnev. Huvitav miks? Kas muutumine on nii põnev teema või hoopis muutuste paradoks. Muutuda ei taha, aga samas peab ja kui tahan, siis on raske.

Olen leidnud teemat ette valmistades palju huvitavat. Ühe sellise aspekti nimetaksin siin täna ära – see on väsimus. Just nii. Enamik inimesi on väsinud ja mitte sellest, et muutusi ei ole ega tule, vaid mõttetööst, mis muutustele eelneb.

Suur osa inimesi mõtleb üle. Küsisin oma treener Jon Gordonilt, kuidas saada edukaks kõnelejaks ja koolitajaks ning ta vastas, et «praktiseerides.» Ahsoo. Nii lihtne on sageli muutus mitte mõeldes, vaid tegutsedes. 

Hea muutus algab mõistmisest, et tänulikkus valitseb stressi üle ja et  taastumine algab tänulikkusest.

Inimesed ei ole sageli laisad või motivatsiooni puuduses, vaid lihtsalt väsinud ja stressis. Emotsionaalselt ja moraalselt. Mida selle all mõtlen? Emotsionaalne väsimus on otseselt seotud väsitavate mõtetega ning moraalne väsimus pidevalt endaga tülis olemisega. Teen asju, mida tean, et ei peaks, aga ikkagi teen stiilis.

Mida teha? Ära mõtle üle, aga mõtle õigeid mõtteid. Neid mõtteid, mis ehitavad, julgustavad ja innustavad. Ja siin on oluline mõista, et sõbrad ja keskkond annavad sellele suure panuse, kuidas mõtled ja tunned.

Emotsioonid saavad alguse mõtetest ja mõtetest tulenevad teod. Hea muutus ei ole lihtne, aga on võimalik. Ehk sellest piisab, kui teada – muutus on võimalik. Otsi seda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles