Valitsus tõstab maavara kaevandamisõiguse tasu 3-6 protsenti

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Killustiku tootmine Väo karjääris Tallinna lähedal.
Killustiku tootmine Väo karjääris Tallinna lähedal. Foto: Peeter Langovits

Valitsus otsustas tänasel istungil kehtestada oma määrusega maavarade kaevandamise tasumäärade iga-aastase kasvu 3 kuni 6 protsenti sõltuvalt varust aastateks 2016-2025.

Suurim, kuueprotsendiline tõus on kavandatud täitepinnasena kasutatava liiva, hästilagunenud turba, keramisiidisavi ja madalamargilise dolokivi kaevandamisel. Põlevkivi kaevandamisel on kavandatud kolm protsenti tasu tõusu aastas, vahendas riigikantselei.

Määrusega nähakse ette võimalus tasusid muuta enne aastat 2020, kui on töötatud välja keskkonnatasude uuendatud arvestamise põhimõtted.

Valitsuse teatel on keskkonnatasu määrade kehtestamise üks eesmärk on tagada kaevandamisega kaasneva keskkonnamõju kompenseerimine riigile ja kohalikele elanikele, samuti põlevkivi kaevandamise ja kasutamise suunamine kadude vähendamiseks ning maavarade kasutamise suunamine taastumatust loodusvarast kõrgeima lisandväärtuse tootmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles