Juncker eitab maksuparadiisi arhitekti rolli

Urho Meister
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker eile ajakirjanikele esinemas.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker eile ajakirjanikele esinemas. Foto: Yves Logghe / AP

Jean-Claude Juncker teatas eilsel kiiruga korraldatud pressikonverentsil, et ei olnud Luksemburgi vastuolulise maksurežiimi «arhitekt».

Värskelt Euroopa Komisjoni presidendi ametisse astunud Juncker on sattunud kriitika alla tohutu dokumendilekke tõttu, mis paljastas üksikasju eriliste maksukokkulepete kohta Luksemburgi ja 340 suurfirma vahel nagu Pepsi, Ikea, JP Morgan ja teised.

Maksudiilid, millest paljud sõlmiti Junckeri olles Luksemburgi pea- ja rahandusminister, võimaldasid mõnedel firmadel maksta makse alla ühe protsendi, kirjutab Financial Times.

Õhus on poliitilise tormi hõngu ning sel nädalal nõudsid euroliberaalide ehkl ALDE esindajad Euroopa Parlamendis erikomitee loomist maksuparadiiside uurimiseks Euroopa Liidus.

«Mina ei ole Luksemburgi mudeli arhitekt,» ütles Juncker ajakirjanikele ning lisas, et maksuamet tegutses «autonoomsel baasil» ning et rahandusministri poolset ülevaatamist oli vähe.

Komisjoni president tunnistas siiski, et on afääri eest «poliitiliselt» vastutav.

Pressikonverentsil küsiti Junckerilt ka seda, kas ta oleks ikka komisjoni presidendiks valitud, kui leke oleks leidnud aset varem. «Jah, oleksin küll,» vastas Juncker ning marssis lavalt minema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles