Flybe pani oma Soome äri ühe euroga müüki

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Flybe Finlandi lennuk Tartu lennuväljal.
Flybe Finlandi lennuk Tartu lennuväljal. Foto: Sille Annuk

Soome lennufirma Finnair ja Suurbritannia Flybe ei leidnud ühist meelt selles, kuidas katta oma ühisfirma Flybe Nordic kahjumit; seetõttu on Flybe müümas oma osalust viimases ühe euro eest.

Flybe Nordicule kuulub omakorda Flybe Finland, mis opereerib Soomest lähtuvaid regionaalseid lennuliine, sh näiteks liini Tartu-Helsingi. Finnairi börsile edastatud info kohaselt toimuvad kõik Flybe Finlandi lennud edasi plaanipäraselt.

Finnair teatas Helsingi börsile, et on Flybega juba pikemat aega rääkinud ühisfirma arengustrateegiast ning säästmisplaanidest, kuid osanikud ei leidnud ühist arusaama selles, kuidas kahjumit katta. Seepärast sõlmiti kokkulepe, et Flybe väljub Flybe Nordicust aasta lõpuks. Kokkuleppe kohaselt müüb Flybe oma 60 protsendi suuruse osaluse Flybe Nordicus kas Finnairile või mõnele teisele investorile ühe euroga.

«Ühisettevõtte majanduslik seis ei ole arenenud osanike ootuste kohaselt. Me ei jõudnud kokkuleppele tasuvusprobleemide lahenduste osas, sestap oleme otsustanud lõpetada koostöö. Finnairi eesmärk on leida uus enamusosanik ja selline ärioperatsioonide mudel, mis võimaldaks regionaalsete lendude arendamise majanduslikult jätkusuutlikul moel,» ütles Finnairi tegevjuht Pekka Vauramo.

Finnair on andnud Flybe Finlandile 9,9 miljonit eurot laenu, see on praegu Finnairi bilansis nulli hinnatud. Seoses Flybe Finlandi tegevuse reorganiseerimisega on tõenäoline, et laen jääb tagasi saamata, samuti lisandub reorganiseerimiskulusid ja võimalikud uued kapitalisüstid. Kokku arvestab Finnair, et ettevõtte reorganiseerimine läheb talle maksma 20 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles