Hääled ehitavad suurimat eestlaste firmat

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heiti Hääl valitseb Alexela Groupi.
Heiti Hääl valitseb Alexela Groupi. Illustratsioon: Allikas: Alexela Group

Pärast Venemaa naftaäris kapitali kogunud osanike lahkumist saab Alexela Groupist üks suurimaid vaid eestlastest erainvestoritele kuuluvaid ettevõtteid.

Alexela omanikud kujundasid ettevõtte arengukavad üks-ühele klappima Eesti energiapoliitika eesmärkidega.

Kui vennad Igor ja Jevgeni Bidilo kaks aastat tagasi vendade Heiti ja Marti Hääle ärisse sisenesid, pakkus neile suurimat huvi kütuse- ja transiidiärile keskendunud Alexela Energia, mis annab lõviosa grupi käibest. Just selle haldusfirma tiiva alla kavandati erakordseid arenguväljavaateid pakkuvaid investeeringuid põlevkiviõli tootva Kiviõli Keemiatööstuse ja Paldiski LNG terminali arendamiseks.

Heiti Hääl nägi Bidilodes mehi, kes tänu oma sidemetele suudavad Alexela n-ö rahvusvahelistesse vetesse tüürida. Kuid üllatuslikult hakkas oravaparteilaste ja sotside «vahevalitsus» oma heitliku tegevusega LNG ja põlevkivitööstuse keskkonnatasuga ettevõttele kaikaid kodaratesse pilduma.

Kuna Alexela Group kuulub väga kitsale aktsionäride ringile, siis ei kosta väljapoole, mis nende köögis päriselt toimub. Kuid Heiti Hääl andis mõista, et just Eesti valitsuse raskesti selgitatav rähklemine gaasi teemadel põhjustas vendade Bidilode ettevõttest lahkumise.

Niimoodi andis valitsus märkimisväärse panuse, et Alexela Groupist saaks üks suurimaid vaid eestlastest erainvestoritele kuuluvaid ettevõtteid.

Eelmisel nädalal teatas Kadaka Varahalduse AS, et ostab ära Alexela Groupi välisosanikele kuuluva osaluse. Äripäeva hinnangul võib olla tegemist 35 miljonit eurot maksva tehinguga. Tegemist on Alexela Groupi suurosanikele Heiti ja Marti Häälele ning Aarto Eiprele kuuluva kinnisvarafirmaga.

Loe pikemalt Postimees Plussist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles