Oja: töösturid, võtke hoogu maha!

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leib. Pilt on illustratiivne.
Leib. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Veteranbörsianalüütik Tõnis Oja kutsub paratamatut leiva hinna tõusu kuulutavaid Eesti tööstureid kainet mõistust säilitama.

«Nisu hind kerkis eelmisel nädalal kahe aasta kõrgeimale tasemele ning kohe olid ka kohalikud toiduainetetöösturid varmad teatama, et peagi hakkavad kerkima leiva ja muude pagaritoodete hinnad. Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp põrutas koguni, et leiva hind võib kerkida 10 krooni,» kirjutab Oja oma blogis.

Tegelikult on analüütiku sõnutsi nisu hind võrreldes kahe aasta taguse ajaga pea kaks korda odavam. «Kui kaks aastat tagasi kerkis nisu hind Chicago kaubabörsil 1,2 dollarini buššel, siis selle aasta esimesel poolel liikus see vahemikus 0,42-0,5 dollarit buššel. (Buššel on USA kaubabörsidel kasutatav mahuühik, umbes 35 liitrit – TO.). Eelmisel neljapäeval kerkis nisu hind 0,825 dollarini buššel ning reedel langes see 0,725 dollarini,» selgitab Oja.

«Ma ei mäleta, et leiva ja muude pagaritoodete hinnad oleksid eelmise kahe aasta jooksul märkimisväärselt langenud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles