Eesti majandus kasvas kolmandas kvartalis 2,1 protsenti

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektroonikatööstus veab majanduskasvu. Pildil Enics Eesti tehas Elvas.
Elektroonikatööstus veab majanduskasvu. Pildil Enics Eesti tehas Elvas. Foto: Jaanus Lensment

Esialgsetel andmetel suurenes Eesti sisemajanduse kogutoodang (SKT) 2014. aasta kolmandas kvartalis võrreldes eelmise aasta kolmanda kvartaliga 2,1 protsenti, teatas statistikaamet.

Majanduse kasvu panustas kolmandas kvartalis enim töötlev tööstus, milles suurima positiivse panuse andsid elektroonikaseadmete tootmine ja puidutöötlemine.

Sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritud SKT kasvas eelmise kvartaliga võrreldes 0,2 protsenti ja võrreldes mulluse sama kvartaliga 2,3 protsenti.

Lisaks töötlevale tööstusele oli Eesti majanduse suurim kasvataja veel kaubanduse tegevusala, kus kasvu vedas tugeva sisenõudluse toel jaekaubandus. Samuti tugevnes kolmandas kvartalis välisnõudlus.

Eesti majandus sõltub märkimisväärselt välisnõudlusest ning peamised eksportijad on töötleva tööstuse ettevõtted. 2014. aasta kolmandas kvartalis suurenes kaupade väljavedu pärast langust varasemas neljas kvartalis hinnamõjusid arvesse võttes 6,6 protsenti. Kaupade sissevedu kasvas hinnamõjusid arvesse võttes 3,5 protsenti.

Tegevusaladest pidurdas kolmandas kvartalis majanduskasvu enim ehituse, haldus- ja abitegevuste ning kutse-, teadus- ja tehnikaalade tegevuste lisandväärtuse kahanemine.

SKT kasvu panustas esialgsete arvestuste kohaselt ka netotootemaksude koosseisu kuuluvate käibemaksu ja aktsiisimaksude laekumise kasv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles