Eric Edmeades: äri on edukas, kui mõeldakse rahast kaugemale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahapada
Rahapada Foto: SCANPIX

Koolitaja ja esineja Eric Edmeades kinnitab, et ettevõtluses on kõige edukamad need, kes mõtlevad rahast kaugemale, kirjutab Edu Akadeemia kaasautor Getter Orusalu.

Kas sina tead, milline äri on edukas ja kuidas seda üldse hinnata? Tahaksid teada, kas ja kuidas on võimalik hoida isiklik ja tööelu lahus? Ning kas äri peamine eesmärk on alati raha teenida, küsib Edu Akadeemia.

Neile küsimustele annab vastused ja jagab muidki häid nõuandeid Eric Edmeades, kellel on tõeliselt suur teadmistepagas ning rohkelt vilumust ettevõtlusmaailmas. Ta ei ole tavapärane koolitaja, vaid suurepärane esineja, kes on ise loonud, ostnud ning müünud mitmeid ettevõtteid ning õpetab oma elutarkusi meeleldi ka teistele.

Kõrgematel eesmärkidel on rohkem potentsiaali

Edmeades tunnistab, et temas oli ärivaim olemas tegelikult juba lapsena, kui ta mõtles välja üha uusi variante, mismoodi olla inimestele kasulik ja teenida taskuraha. Ta on enda ees aus ja räägib, et ka noore mehena oli tema põhieesmärk teenida palju raha.

Praegu usub ta, et äril on enam võimekust siis, kui mõeldakse rahast veidi kaugemale ehk seatakse kõrgemaid missioone. «Mina usun, et raha teeb sind rohkem selleks, kes sa nagunii juba oled,» väidab Edmeades.

«Õnnelikud inimesed muutuvad veelgi positiivsemaks, aga kui oled loomult negatiivne, siis teeb rohkem raha sind veelgi depressiivsemaks,» räägib mees. Niisiis on enamasti edukamad need ettevõtjad, kellel on suurejoonelisem ja mõttekam visioon tulevikust kui lihtsalt soov saada jõukaks.

Edukust saab hinnata ka sisetunde järgi

Edukäiku saab mõõta mitmel viisil. Üks neist on kordaminekute mõõtmine rahas, näiteks pannes paika eesmärgi, et ettevõte on edukas juhul, kui teenitud on kindel kasumisumma. Samas on võimalik raha kõrvale jätta ja hinnata edukust hoopis sisetunde ja rahulolu järgi. «Ma tunnen, et olen kõige edukam siis, kui olen hingepõhjas oma õnnestumiste üle uhke ja enesega rahul,» räägib Edmeades.

Mõnikord ei lähe aga asjad nii nagu loodetud, kuid ka see võib pikas plaanis olla millekski kasulik. Kui midagi läheb täna halvasti, siis ei pruugi homme kõik veel kadunud olla. Pikaajalises perspektiivis toovad isegi ebaõnnestumised vahel tulu. Edmeades peabki oma suurimaks eduks oskust ületada ka raskeid olukordi ja olla sealjuures emotsionaalselt tasakaalukas, mis omakorda võib juhtida suuremate materiaalsete kordaminekuteni.

Isikliku elu ja ärielu vahel peab olema tasakaal

Paljud ettevõtjad kipuvad end sageli tööülesannetega üle koormama. On levinud müüt, et ettevõtjal ei ole muud võimalust, ta lihtsalt peab oma äriga tegelema ööpäev läbi ja kõik päevad nädalas, sest ilma temata variseb arvatavasti kõik kokku. Niisiis võetakse endale tohutul hulgal kohustusi ning piirid isikliku elu ja ärielu vahel ähmastuvad või suisa kaovad.

Tegelikult on üks tähtsamaid võtmeküsimusi eduka äri juhtimisel see, et ettevõtet saab õpetada kenasti toimima ka iseseisvalt, ilma juhi pideva kohaloluta. «Liiga palju kohustusi ja liiga vähe usaldust inimeste vastu, kes saaksid täita tööülesandeid sinu eest – see röövib ära kogu aja,» kirjeldab ta. Hullemal juhul ohustatakse end läbipõlemisega, kannatab nii tervis kui pereelu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles