Kreml on kaotamas Kesk-Aasiat

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Ukraina külge klammerduval Vladimir Putinil kipub libisema käest teine osa ihaldatud impeeriumist – Kesk-Aasia endised «liiduvabariigid», mis üha enam vaatavad investeeringute ja kaubanduse vallas Hiina poole.

Järjekordse märgina tugevnevatest majandussidemetest Kesk-Aasiaga plaanib Hiina 16,3 miljardi dollarilist fondi finantseerimaks raudteid, maanteid ja torujuhtmeid kogu piirkonnas, kirjutab Bloomberg Businessweek.

Kaasaegsem infrastruktuur Kesk-Aasias looks Hiinale parema ühenduse Euroopaga ning annaks suurema ligipääsu piirkonna rikkalikele maavaradele.

Kasahstan on juhtiv naftatootja, Kõrgõzstanis on suured mineraalivarud ning Türkmenistan toodab maagaasi.

Nagu ka Aafrikas, kasutaks Hiina ilmselt Kesk-Aasias ehitustöödel valdavalt omaenda töölisi.

Kuigi Putin soovib liita Kesk-Aasia riike oma tolliliidu ja sellest tuleneva Euraasia Liiduga, ei suuda ta võistelda Hiina pakutud rahasummadega. Pigem on Venemaa majandusraskused hakanud tümitama ka mõningaid Kesk-Aasia riike, sundides viimaseid Hiinast abi otsima.

Ühtlasi on Venemaa agressioon Ida-Ukrainas hakanud Kesk-Aasia riike hirmutama – eriti Kasahstani, kus elab arvukalt vene keelt kõnelevaid inimesi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles