Fortum müüb oma osaluse gaasivõrgust Eleringile

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasitorustik
Gaasitorustik Foto: Priit Simson

Elering AS sõlmis esmaspäeval Fortum Heat and Gas OY-ga kokkuleppe 51,38 protsendi AS-i Võrguteenus Valdus aktsiate omandamiseks, mis tagab Eleringile 1. jaanuarist 2015 juhtimiskontrolli maagaasi süsteemihalduri üle. Tehingu maksumus on 27,5 miljonit eurot.

Võrguteenus Valdus on 2014. aasta alguses loodud valdusettevõte, mille ainsaks tegevuseks on gaasi põhivõrguettevõtjast süsteemihalduri AS-i EG Võrguteenus 100 protsendi aktsiate omamine.

Tehingu jõustumiseks 2015 aasta algusest tuleb täita mitmed eeltingimused. Vaja on saada Konkurentsiameti luba koondumiseks, kuna Elering omandab ettevõtte üle kontrolli.

Siseministeeriumilt on vaja kinnitust, et Elering vastab maagaasiseaduses gaasi põhivõrgu omanikule seatud sisejulgeoleku vastavuse tingimustele. Samuti on vaja saada kinnitus teistelt Võrguteenus Valduse aktsionäridelt, et nad ei kasuta ostueesõigust Fortumi osaluse omandamiseks. Tehingu osapoolte eesmärk on eeltingimused täita selle aasta lõpuks, et osalus kantaks Eleringile üle 2015. aasta algusest. 

37 protsenti gaasivõrgust kuulub Gazpromile, 10 protsenti Itera Latvijale ja ülejäänud 1,6 protsenti väikeaktsionäridele.

Tehing ei mõjuta gaasi ülekandeteenuse tariifi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles