Saku õlu kallineb septembrist

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õlu.
Õlu. Foto: Press Association Images/ Scanpix

Saku Õlletehas on uued hinnakirjad kauplustele tutvumiseks välja saatnud ja nende kohaselt kallineb õlu 1. septembrist olenevalt kangusest 5-10 protsenti.


Saku Õlletehase müügidirektori Margus Kasteini sõnul on eesootaval õlle hinnatõusul mitu põhjust. Esiteks on õlleturg langenud võrreldes 2008. aastaga mahuliselt 10 protsenti, rahaliselt isegi rohkem. Samas on õlle hind langenud tarbija jaoks keskmiselt 4 protsenti.

Selle ajaga on aktsiis tõusnud neli korda – kokku umbes 50 protsenti ja käibemaksu on lisandunud 2 protsenti. Need hinnatõusud on suures osas võtnud enda kanda tootjad ja vähemas ulatuses ka kaubandus. Viimase aktsiisitõusu ajal jaanuaris näiteks õlle hind poeletil ei muutunud.

Teiseks on kasvanud pea kõik õlletööstuse sisendid. Näiteks kallines elekter vabaturule minekul viiendiku võrra. Kütuse hind on tõusnud kümnendiku võrra ja see on muutnud kallimaks kauba laialiveo. Kõigele sellele lisandub nüüd veel teravilja ja linnase hinnatõusu risk.

«Oleme aktsiisipoliitika tõttu oma kasumi kõik ära andnud ja nüüd ei jää muud üle, kui peame ka oma hindu tõstma,» rääkis Kastein. Uued hinnad on kauplustele tutvumiseks juba välja saadetud. «Ega see kerge otsus olnud,» lisas ta.

Kasteini sõnul mõjutavad õlleturgu lisaks kohalikele tootjatele ka kaubakettide omatooted ja sissetoodud välismaiste firmade joogid. «See, et Eesti turul on kaks suurt tegijat, ei tähenda, et meil konkurentsi ei oleks,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles