Rosneft ja Lukoil on kahtlustatavad turuga manipuleerimises

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rosnefti tankla Moskvas.
Rosnefti tankla Moskvas. Foto: SERGEI KARPUKHIN / REUTERS

Venemaa monopolidevastane talitus FAS teatas täna turumanipuleerimise tunnuste alusel juurdluse alustamisest nelja kütusefirma suhtes: Bašneft, Rosneft, Lukoil ja Lukoil-Reservnefteprodukt.

FASi teatel on turumonitooringu analüüsist selgunud, et ajavahemikul jaanuarist detsembrini on kütuste AI-92 ja AI-95 hind tõusnud keskmiselt 20 protsenti börsivälises hulgikaubanduses ning 34-35 protsenti börsi kaudu toimunud hulgikauplemises.

«Selline olukord on saanud üheks hinnatõusu põhjuseks kütuste jaekabanduses,» ütles FASi kontrolliosakonna juht Dmitri Mahhonin. «Rosstati andmeil on aasta algusest AI-92 hind tõusnud keskmiselt 10 protsenti ja AI-95 hind 7,8 protsenti, samas kui üldine inflatsioonitase on 6,3 protsenti.»

FASi analüüsi alusel on jaehinnad tõusnud just hulgihinna tõusu tõttu börsil. FAS avastas börsitehingute registrist hulgaliselt sekundiliste vahedega tehtud tehinguid ühelt poolt Bašnefti ja teiselt poolt Lukoil-Reservnefteprodukti ja Rosnefti vahel. Nende tehingute analüüs lubas FASil teha järelduse, et nimetatud ettevõtted on võimalikud osalised manipulatsioonis, teatas FAS.

«Teisisõnu, me kahtlustame, et börsil on manipuleerimise tunnused,» ütles Mahhonin. «Meil oleva info analüüs näitab suurt kogust tehinguid vertikaalselt integreeritud naftafirmade ja nende tütarettevõtete vahel. Monopolidevastase uurimise käigus peame selles selgust tooma.»

Mahhonini sõnul on võimalik, et FAS alustab veel teisigi juurdlusi sarnaste manipulatsioonide kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles