Soome õmblusfirma kolib teksaste tootmise täielikult Valka

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
M.A.S.I Company õmblusvabrik Valgas.
M.A.S.I Company õmblusvabrik Valgas. Foto: Eleri Lõhmus / Valgamaalane

Soome ettevõte M.A.S.I Company, mis tegeleb teksaste ja välisriiete tootmisega, kavatseb tuua teksaste tootmise oma Soomes Keiteles asuvast tehasest endisesse Sangari vabrikusse Valgas.

2004 sulges M.A.S.I Company oma Viitasaares Soomes asuva teksaste õmblusvabriku ja sealne tootmine kolis alltöövõtu korras Sangari Valga vabrikusse. 2008. aastal ostsid soomlased Valga vabriku Sangarilt endale. Valgas töötab M.A.S.I Company heaks praegu 140 inimest, kes jagunevad viite rühma: kaks rühma teksaste õmblejaid, kaks rühma välisriiete õmblejaid ja üks rühm vormimütside tegijaid.

M.A.S.I Company tegevjuhi Pekka Vyyryläineni sõnul on Valga õmblusvabrik töötanud viimasel ajal poole koormusega. «Oleme pidanud sel sügisel isegi inimesi puhkusele saatma,» ütles ta. Plaan on panna tehas täie võimsusega tööle, tuues osa tootmist Soomest üle.»

Soomes on M.A.S.I Company-l kaks tootmisüksust, üks 90 õmblejaga vabrik Keiteles, mis toodab samuti teksaseid ja välisriideid ning kümne töötajaga väike tsehh Jyväskyläs, kus valmivad vormimütsid, sh Soome kuulsad valgepõhjalised üliõpilaste mütsid.

Plaani kohaselt liigub teksaste tootmine Soomest Eestisse, aga Eestist võib taas Soome minna vormimütside valmistus. Soomes läheb sulgemisele Jyväskylä tsehh, sest töötajaskond läheneb pensionile ja tootmine nii väikeses üksuses on ebarentaabel; edaspidi hakkavad mütsid valmima Keiteles. Keitelesse jääb ka osa välisriiete tootmist ning toodangu lõppviimistluse üksus.

Kokku on kavas Soomes koondada 35 inimest, alles jääb 85 töötajat: 20 kontoris Helsingis ja 65 Keiteles. «Puhtmajanduslikult võttes on üldse Soomes tootmine ebamõistlik tegevus, aga me vaatame asja laiemalt, vastutustundlikult ühiskonna ees,» märkis Vyyryläinen.

Kõik muutused on Vyyryläineni sõnul siiski alles plaan, sest läbirääkimised töötajate ametiühinguga on alles ees ja nende lõpptulemust ei saa veel ennustada. «Aasta lõpuks loodame läbirääkimised lõpetada,» sõnas ta.

Valgas tööjõudu juurde palgata M.A.S.I Company -l esialgu kavas pole, sest tehasel on praegu tootmisvõimsuse varu. «On tõenäoline, et kui praegune majandusseisak otsa saab ja turg elavneb, palkame juurde,» ütles Vyyryläinen.

Kui Keitele vabrikus on viimasel ajal olnud vajaka õmblejaist, siis Valgas seda muret ei ole. Vyyryläineni sõnul on Valgas töötajate professionaalsus kõrge ja kaadri voolavus väike. «Tundub, et Valga on koht, kus õmblemisoskused pole veel kadunud. Oleme pidanud väga vähe uusi töötajaid otsima ja oleme neid alati ka leidnud,» ütles ta.

M.A.S.I Company turg on peamiselt Soomes, vähem ka naabermaades. «Soome palgatasemega ja ka Valga palgatasemega pole väga võimalik maailmaturul konkureerida,» ütles Vyyryläinen. «Meie konkurentsieelis on pigem see, et meie tootmine asub logistiliselt lähedal turule, me oleme paindlikud ja suudame toota väikepartiisid lühikese ajaga.»

M.A.S.I Company alustas Keiteles Bleumani nime all Lee Cooperi teksaste tootmisega 1970ndatel. 1972. ehitati Keitelesse tehas, mille nurgakivi pani toonane president Urho Kaleva Kekkonen. Praegu toodetakse lisaks Lee Cooperile veel ka oma kaubamärkide all nagu Tiklas, Sail & Ski ja Very Nice, lisaks Fredrikson, mis on vormimütside kaubamärk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles