Soome ärimees: tulen rõõmsalt Eestisse makse maksma

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekraanipilt Soome TV vestlussaatest «Ajankohtainen Kakkonen». Juha Ketola tõestab tahvlil, miks ettevõtja elu on eestis parem kui Soomes.
Ekraanipilt Soome TV vestlussaatest «Ajankohtainen Kakkonen». Juha Ketola tõestab tahvlil, miks ettevõtja elu on eestis parem kui Soomes. Foto: yle.fi

«Tulen rõõmsalt Eestisse Eesti makse maksma. Eesti pakub Soome ettevõtjale turvapaika,» ütles Soome ettevõtja Juha Ketola, kes on otsustanud oma tegevuse lõuna poole Soome lahte kolida.

«Usun, et paljud Soome noored ärimehed alustavad nüüd pigem Eestis. Eestisse on lihtne ettevõtet rajada, Eestist on lihtne rahvusvahelist äri arendada, Eestis on väga lihtne maksustamine,» ütles Ketola. «Pealegi, Helsingi ja Tallinna vahe on nii väike ja liiklus nii tihe, et Tallinnat võib täitsa vabalt võtta kui Lõuna-Helsingit.»

Ketola teatas eile Soome rahvusringhäälingu Yle vestlussaate «Ajankohtainen Kakkonen» intervjuus, et kavatseb jätta Soome ja kolida Eestisse, sest talle aitab. «Tegelikult olen pikka aega jälginud Soome poliitikat, siin tehtud otsuseid ja leidsin, et Soome liigub aina allamäge ja midagi ei muutu ega hakkagi muutuma,» põhjendas ta Postimehele oma otsust. «Eesti aga, vastupidi, läheb ülesmäge.»

«Soomes on kolm asja, mida peaks tegema, aga mida kunagi ei hakata tegema: esiteks, Soomes tuleks sisse viia Eesti maksud; teiseks, tuleks ära kaotada kollektiivlepingud, mis pärsivad tööjõuturgu ning kolmandaks tuleks vabaneda tohutust bürokraatia ja seaduste määrast, mis praegu ettevõtja tegevust ahistab,» märkis Ketola.

Ketolal on kuue töötajaga ettevõte Kauppavalmennus OY, mis aitab jaekaubandusettevõtetel kahjumit vähendada, tegevusi auditeerides ja protsesse optimeerides. Ketola sõnul jääb konsultatsioonitegevus endiselt Soome: «See tiksub ise-enesest, seal ei pea pidevalt juures olema.»

Eestisse on Ketola aga juba asutanud uue ettevõtte, mis hakkab tegelema tarkvara arendamisega. «Selle ettevõttega on plaanis ka rahvusvahelisele turule minna. Eestist on seda lihtne teha. Ettevõtte töötajad saavad olema peaasjalikult eestlased,» ütles ta. Tegevust alustatakse aastavahetuse paiku.

Otsuse oma tegevus Eestisse kolida sündis Ketolal juba paar kuud tagasi, mitte otseselt TV-saate järelmina. Oma tutvusringkonnas pole ta enda sõnul ainuke, kel selline plaan. «Mul on Eestis juba palju sõpru, sealhulgas Soome ärimehi, kes on samuti kolinud,» rääkis ta. «Küll aga helistasid pärast telesaadet mulle täitsa tundmatud inimesed, nii paarkümmend tükki, avaldasid toetust ja küsisid nõu, kuidas Eestisse kolida.»

Yle saadet «Ajankohtainen Kakkonen» saab näha siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles